Skip to main content

Shouse: -Pokušavamo kreirati nišu-

Australski duo Shouse, poznat po viralnom i neizbježnom hitu “Love Tonight” su bili zvijezde druge večeri Sea Dance festivala

Piše: 


Prije nego što su preuzeli Mainstage, uhvatili smo Ed Servicea jednu polovicu Shousea koji nam je otkrio kako se njihov život promijenio u posljednje dvije godine.

Vratimo se malo unazad, prije nego što je vaša “Love Tonight” eksplodirala, radili ste normalne poslove. Jeste li još zaposleni ili ste sad fokusirani samo na muziku?

Nismo više zaposleni, sad touramo! Ja sam dao otkaz prije devet mjeseci, a Jack je dao otkaz prije šest mjeseci, jer je on profesor glazbenog pa je čekao da završi školska godina. Tako da, sad smo full-time glazbenici! Nismo mislili da se to nama može dogodit, ali na sreću je i presretni smo zbog toga. Sada smo na touru već tri mjeseca, a za nekih tjedan dana idemo doma.

Sada ste skroz fokusirani na glazbu i od toga živite, ali koji vam je trenutak bio okej – od ovoga nešto može biti. “Love Tonight” je postao viralan za vrijeme lockdowna, partija praktički nije ni bilo do prošlog ljeta…

Znaš, za sve treba vrijeme. Mi i dalje svakodnevno učimo, istraživamo i jednostavno sve upijamo. Pri početku pandemije vidjeli smo u setovima po internetu da David Guetta i Vintage Culture vrte našu stvar, zatim je Guetta napravio remix, to je bio taj veliki trenutak. Kroz glavu nam je prošlo – okej možda trebamo dati otkaz, ali s obzirom da smo stari, trebalo je dosta nagovora, razmišljanja, promišljanja i uvjeravanja. Radili smo poslove koje smo voljeli. Primjerice prošle godine kad smo došli u Europu, uzeli smo godišnji odmor kako bi odradili malu touru. Tada smo odradili nekoliko showova s velikom publikom i osjetili njihovu energiju i ljubav. Upravo ti nastupi su bili prelomni trenutak za nas jer smo znali da trebamo nastaviti to raditi.

Što se tiče vašeg zvuka, on ima house elemente, ali nije klasično komercijalan niti “underground”. Kako bi ga opisali?

Mi ga nazivamo weirdo house. Jednostavno, mi smo dva lika koja još uvijek uče producirati. Volimo koristiti zborove, imati suradnje, analogne instrumente i opremu. Ne koristimo previše digitalni stvari niti pokušavamo napraviti savršeni zvuk. Volimo da zvuk bude prirodan. Ne znam kako da bolje opišem od toga da želimo nešto autentično, da dolazi iz srca, da se osjeti da volimo ono što radimo.

Singl “Won’t Forget You” koji je izašao nakon “Love Tonight” ima sličan zvuk i vibe. Je li to niša na koju ciljate?

Mi smo napravili “Love Tonight” prije sedam godina, a postao je hit tek prije dvije godine. Znali smo da trebamo napraviti nastavak na pjesmu pa smo napravili “Won’t Forget You” koji je nešto kao “Love Tonight part 2”. Koristili smo iste instrumente, iste bubnjeve, sintisajzere, isti zbor. Jako jednostavnu produkciju. Tako da, da mislim da pokušavamo kreirati nišu, ali to je zapravo više što mi volimo zvuk ljudi kad pjevaju zajedno i elemenata koje stavljamo uz to. Ne volimo zvuk produkcije napravljene isključivo na kompjuteru. Možda u nekoj budućnosti to bude cijeli novi žanr, ali jedno je sigurno – zvuk je unikatan.

Imate li neku stvar koju puštate u svakom setu?

Jedan od naših favorita ovog ljeta je Marco Lys i njegova Running Out, malo starija stvar, a zapali publiku svaki put. Mi obično vrtimo naše pjesme, edite i remixeve. Volimo istraživati starije stvari i manje popularne trake. Pokušavamo izbjegavati Beatportovih Top 10 ili Billboardovu top ljestvicu.

Touranje za vas je još uvijek nova stvar, što znači dosta novih iskustava. Jel’ već imate neke lokacije ili destinacije na kojima bi opet htjeli nastupati?

Uh..svaki show ovog ljeta za nas je bio specijalan. Primjerice jučer smo bili u Varšavi, vibe je bio jeben. Publika odlična. Jako zabavan nastup. Što se tiče festivala, EXIT je bio poseban, publika je bila van serijska, a organizatori su se stvarno pobrinuli za nas. U lijepom sjećanju je i Gurten festival u predivnom gradiću na rijeci Bernu. Ibiza, svaki komentar za nju je suvišan. Bili smo na stvarno dosta vrhunskih lokacija, sretni smo što touramo za vrijeme ljeta po Europi jer ima dosta mora i kupanja, dok recimo da smo u Australiji tamo bi bili u zimi.

Prije nekoliko dana posjetili ste i Hrvatsku…

Da! Bili smo u klubu Diamond gdje se Milko stvarno dobro pobrinuo za nas. Najbolje gostoprimstvo cijeloga ljeta. Veliki pozdrav za Milka. Što se samog kluba tiče, odličan je. Ako se ne varam tek se otvorio, dizajn, lokacija sve je stvarno cool. Kroz sljedećih par godina, vjerujem da će postati poznat i u cijeloj Europi.
 

Spomenuli ste da idete doma za tjedan dana, jel to početak nekog odmora ili kreće rad u studiju?

Kreće rad u studiju. Za mene je ovo ljeto bilo stvarno zaposleno, ali sam se osjećao kao da sam na odmoru veći dio vremena. Tako da se stvarno radujem povratku u Australiju i ulasku u studio. Imamo velike suradnje spremne za sljedećih šest mjeseci sa nekim stvarno velikim i svjetski poznatim glazbenicima. Trebamo nastaviti raditi na albumu. Ima tu dosta posla, tako da što prije dođemo, prije ćemo bit produktivni. Dok touramo teško je raditi na glazbi, tako da jedva čekam sjest u avion i krenuti doma.

wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2