Skip to main content
  • 24.05.2019.

Imperium festival je nastao kao bunt prema šundu i površinskom načinu života

Inis Bahić nosi epitet utemeljitelja elektroničke glazbe na području Bihaća, te konstantno radi na promociji iste.

Piše: 


Godine 2001. osniva sa svojim drugarima iz susjedstva muzičku organizacijju Soundkeepers, koja do danas organizira mnoštvo događaja sa predznakom na elektroničku glazbu.

2006. dolaze na ideju Imperium festivala, koji se ove godine održava na lokaciji Gradska Otoka na Uni, u srcu Bihaća. Ova godina nosi posebnost za Inisa kao kruna karijere sa rekodnih 100 i više nastupa u regiji i šire, što je samo potvrda kvalitete, upornosti i predanog rada.

1. Pozdrav gospodine Bahić i dobro nam došli na stranice Klubske scene. Hvala vam što ste uzeli vremena za sve hrvatske fanove Imperium Festivala. Pa da započnemo na početku puta koji je vodio do ove sudbinske linije. U glazbi ste već gotovo 30 godina. Od kuda je došao prvi poriv kojim se rodila ljubav spram elektroničkog? Koje je vaše prvo "elektroničko" sjećanje?

Hvala vam, bolje vas našao. Pozdrav za vas i vaše pratitelje, te poseban pozdrav za fanove Imperium festivala diljem Hrvatske. Prvi poriv kojim se rodila ljubav spram elektroničke glazbe je bila pojava trake “What Time is Love“ famoznog sastava “KLF” s kraja 80-tih.

2. Što se u elektroničkoj glazbi promijenilo od početaka 90-ih do danas? Koje najznačajnije pomake vidite i smatrate li da digitalno doba, u kojem sva glazba može biti podijeljena i preslušana klikom, nosi više dobra ili je pak teže zbog fenomena "Discoverability-ja" otkriti kvalitetu u rastućoj masi koju je nemoguće konstantno pratiti?

Od početka 90-tih do danas je glavno za spomenuti, što je jako teško bilo doći do ploča i  opreme (gramofona) i što je tad sve mnogo skuplje i rijeđe bilo nego je to danas. Razvijanjem interneta od doba 90-tih apsolutno je utjecalo na konceptualni izraz izvođača elektroničke glazbe, jer izgubili smo priču koja se jedino mogla pokazati kao što je album, te smo također umanjili značaj nosača zvuka kao sto su ploča, CD. Ali s druge strane digitalno doba je bilo neminovno da se dogodi, zbog globalizacije koja je omogućila munjevitu i neograničenu komunikaciju između običnih ljudi, te zbog tog i sam rast, između ostalog i našeg festivala.

3. Što se događalo od početka 90-ih d službenog ulaska na Bihaćku scenu 2001.? Kako nastaje Soundkeepers, tko je sve uključen u organizaciju i koji je temeljni cilj udruge?

U vrijeme 90-tih smo se nosili sa jednom dozom neshvaćenosti i nerazumijevanja od lokalne zajednice, da bi konačno 2001. bihaćka scena, dolaskom Soundkeepers muzičke organizacije započela svoj pravi put. Soundkeepers m.o. je nastala kao plod ljubavi prema muzici, a u isto vrijeme kao svojevrstan bunt prema šundu i površinskom načinu života. Članovi Soundkeepers-a su drugari iz susjedstva: Irfan Ferhatovic, Haris Rahmanović, Ferhat Ferhatovic, Denis Drazic, Nino Mujagic, Alen Kasumovic, Adnan Imsirevic i Mirel Turnic, te također Saldin Mujic i Mirhad Hadžić.

4.. Kako je 2006. došlo do stvaranja Imperium festivala i koliko je bilo teško kao lokaciju dobiti jedan takav kulturno-povijesni punkt kao što je tvrđava Ostrožac? Što je tako specifično na ovoj lokaciji da tako lako korespondira njenoj elektroničkoj prenamijeni u novo doba?

Ideja Imperium festivala se dogodila 2005 god. sa gore navedenom ekipom. Cilj nam je bio “stari grad Ostrožac”, jer smo se u to vrijeme ugledali na legendarni EXIT festival i Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu, te sam povijesni značaj tvrđave je dodatno podgrijao želju za ostvarivanjem elektroničkog festivala u to vrijeme.

5. Kako vidite budućnost Imperiuma? Kojom logikom se vodite pri odabiru onih koje ćete postaviti na lineup? Koje su najznačajnije prepreke s kojima se organizatori susreću kod postavljanja ovako velikih događaja i što je ono što festival čin legendom? Što biste poručili onima koji će i ove godine plesati s vama?

Sam Imperium je jedna sinergična ideja, te u budućnosti da će postati jedno nezaobilazno događanje u regiji. Vodimo se logikom osluškivanja naše publike. Najznačajnije prepreke nama u organizaciji festivala su one na koje ne možemo utjecati, a to su prvenstveno utjecaji prirode na koje je besmisleno pokušavati utjecati. Ono što nas festival čini legendom su mjesta na kojima se održava, koja su spoj povijesti, kulture i prirode. Dođite da plešemo od 02. do 04.08 na obali najljepše rijeke u ovom dijelu Europe, rijeke Une, u srce grada Bihaća!


Photo credit: Visit my Country

6. Wild Card pitanje: Koja je najvažnija stvar koju ste do sada naučili o životu?

Najvažnija stvar koju sam naučio u životu do sad su: zahvalnost, blaga poniznost i oprost!

Imperium festival line up

Metodi Hristov, Juliet Fox, Milea, Dejan Miličević, Chuby, Angel Anx i Fredy S, a tu su i Valerian, Fat V, Moshpit, Irfan F., Incept, Edua, Facho, Robert S, NoControl, Herrer, S4ldin i Inis

Ulaznice u pretprodaji na linku ovdje.
 

sea star mobile
Vezani članci
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sonus 1
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
brejcha 2