Skip to main content
  • 1.08.2023.

Paolo Barbato: -Moderna house glazba je puno više raznovrsnija nego što je bila nekoć-

Talijanskog house barbu ovog ljeta imamo prilike uhvatiti širom regije. Paolo Barbato aktivan je na elektroničkoj sceni još sredine 80-ih

Piše: 

Apsolutni je veteran talijanske scene te je postao sinonim za house glazbu. Rado je viđen gost naših prostora, gdje ga publika objeručke prihvaća, a prije nego što posjeti naše krajeve još jednom uhvatili smo ga da nam otkrije što ga drži motiviranim toliko godina, što priprema u studiju i koje trake da poslušamo…

Pozdrav Paolo! Pričali smo s tobom još “davne” 2010. Tada si nam spomenuo da ćeš možda za 10 godina uživati na plaži i svirati dobru glazbu. Evo nas u 2023., ti i dalje vrtiš dobru glazbu. Što te drži motiviranim i dalje poslije toliko godina?

Nakon 40 godina za pultom, od kojih je profesionalno još od 1984 – i dalje se osjećam ispunjen energijom kada sviram glazbu koju volim. Više ne letim s jednog mjesta na drugi i putujem istim intenzitetom kao prije te sam malo više pažljiviji kod odabira gdje ću svirati i kada.

Kada neko promisli o house sceni u Italiji, tvoje ime mu instantno dođe na pamet. No tijekom posljednjih godina Italija je pokazala da ima pravo elektroničko bogatstvo. Koja su zanimljiva imena predlažeš našim čitateljima da poslušaju?

Naravno, imamo pregršt renomiranih i poznatih imena kao što su Marco Carola i Joseph Capriati u techno svijetu, no na tvoje pitanje o house sceni predlažem vam da poslušate Marco Lysa i CASSIMM-a. Oboje su moji odlični prijatelji, a još bolji umjetnici s kojima surađujem na vlastitoj etiketi Stereophonic.
 

Koliko se house glazba promijenila od pionirskih dana kada si ti započinjao svoju karijeru?

Moderna house glazba je puno, puno više raznovrsnija nego što je bila nekoć u 80-ima i 90-ima. Danas postoji brdo podžanrova sa snažnim zajednicama i fanovima. House glazba seže u sve stilove od deepa, techa, minimala, bassa, afra, organica, itd…za svakog po nešto.

Ove godine si zasukao rukave u studiju. Objavio si nekoliko EP-jeva i traka…

Zajedno sa svojim suradnikom Lineki (Davide) sam radio pod brojnim aliasima koji se fokusiraju na razne žanrove. Radili smo dosta traka za glazbene platforme, koje danas donose mnogo veću zaradu nego digitalne platforme za kupnju traka. Stoga moje nove trake su tamo značajno kraće, nego one koje DJ-evi koriste. Stvorene su da budu pristupačnije prosječnom slušatelju.
 

Jedna posebna traka koja nam je upala u uho je svakako “House Music Saved Me”…

Apsolutno, objavljena je na mom Stereophonicu, donosi deep house ritam i posebno je skladana za DJ-eve, za razliku od onog što sam spominjao u prethodnom pitanju. “House Music Saved Me” obavezno preporučam svim ljubiteljima deep housea da poslušaju, posebno zbog uplifting duha kojeg donosi.

Imaš posebnu povezanost s ovim dijelom Europe. Jedan si od miljenika publike, a tvoja etiketa Stereophonic ima rezidenciju na otoku Braču u klubu 585. Kako je došlo do rezidencije?

Sviram na otoku Braču godinamai prije nego se otvorio 585. Otkako se klub otvorio, svake godine sam nastupao, stoga je rezidencija prirodni slijed događaja. Kroz Stereophonic etiketu smo pokrenuli “Club Stereophonic” koji okuplja zajednicu istomišljenika i ljubitelja house glazbe. Što se tiče nastupa na Braču, fokusirani smo na talentirane DJ-eve i producente koji objavljuju svoje trake na Stereophonicu, tako da će te njih imati prilike uhvatiti u 585 i na nekim drugim lokacijama u budućnosti!
 

Možemo reći da si postao veteran Imperium festivala na kojeg se vraćaš iz godine u godinu. Kako ti je svirati u Bihaću?

Volim vibru na svojim nastupima u Bihaću. Tamo su svi jako prijateljski nastrojeni, svaki put kad dolazim ponovno imam osjećaj da idem posjetiti prijatelje, a ne na svirku!

Dok čekamo tvoj nastup na Imperium festivalu, koje su ti trake zapele za uho posljednje vrijeme?

Teško je reći što ću svirati na Imperium festivalu, jer ja nikad ne pripremam set unaprijed. Volim ići sa “flowom” i vidjeti kako i na što publika reagira. No, evo nekoliko traka koje su mi se svidjele u posljednje vrijeme i našle mjesto u mojim setovima:

The Deepshakerz – Sometime

Nick Curly – Silom (Mihai Popoviciu Remix)

Paolo Barbato & Simon Emme – Starlight

Mauri Fly – Red Tribal 2023 (Silvano Del Gado Remix)

Cevin Fisher, DJ Chus – Everytime I Try, Gorge – Tayo 2.0

Cajemere, Dajae – Brighter Days (Maro Lys Remix)

Mitch Gilby – La Vida

Mochakk feat Joni – Da Fonk

Lineki & Paolo Barbato – House Music Saved Me.

Neke posljednje riječi za kraj…

House Music Saved Me :), vidimo se uskoro!

Uz talijanskog house barbu, u Bihać od 4. do 6. kolovoza stižu Nakadia, Burak Yeter i snažna podrška.

Ulaznice za festival su dostupne na Kupikartu.ba.

 

soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk