Skip to main content
  • 28.12.2023.

U Amsterdamu smo pratili prvi live intervju ikad održan s Claptoneom

Ako ste se ikada zapitali kako izgleda čovjek ispod zlatne maske, kako zvuči ta osoba koja inače stoji iza pulta i koja je tajna njegovog uspjeha; dijelimo znatiželju s vama, i zato smo se upravo uputili na prvi ikad live intervju sa Claptoneom.

Piše: 

Naslovna foto

ADE Press

U sklopu ovogodišnjeg Amsterdam Dance Eventa, Claptone je održao svoj prvi intervju uživo. Zainteresiranost je bila na vrhuncu, a dvorana je bila dobrano popunjena novinarima i zaljubljenicima u elektroničku glazbu koji su željeli upoznati čovjeka iza maske. Prostor je bio lijepo uređen i osvijetljen, sa velikim ekranom iza dva kauča, a iznad je visjela prekodimenizonirana Claptoneova zlatna maska.

Kada je intervju počeo, odnosno kada smo svi isčekivali čuti kako Claptone zapravo zvuči, prostorija je bila ispunjena smijehom jer smo ostali iznenađeni. Voice filter je bio postavljen preko njegovog glasa i prostoriju je ispunio duboki i jezivi glas, Claptonea i ugodan glas Danny Howarda sa BBC 1 radija koji ga je intervjuirao.

Naime, ovaj intervju se održao povodom desete godišnjice hit singla “No Eyes“, pružajući priliku zaljubljenicima elektroničke glazbe, obožavateljima i kolegama uvid u svijet jednog od najmistificiranijih umjetnika na svijetu.

Razgovor između Claptonea i Dannya dao nam je nekoliko odgovora na pitanja koja smo si postavljali godinama, vezano za samu Claptoneovu karijeru, kao i na rad koji se događa iza kulisa i tour life svakog DJ-a. Kao što smo pretpostavljali, tour life je izuzetno naporan, pogotovo kada si ovako uspješan i tražen DJ. To je pokrenulo i druga pitanja poput onoga da smo primijetili da je Claptone znao u isto vrijeme nastupati na različitim mjestima u svijetu. Tu nam je otkrio da je prednost njegove anonimnosti što se tako nešto može izvesti, ali isto tako jer je kreirao glazbu koja se svuda pušta i koja je stekla popularnost u rekordnom roku.

Kroz intervju su se vrtili video spotovi nekih njegovih hitova te je objašnjavao inspiraciju koju je dobivao kroz život za stvaranje glazbe, a i samih spotova koji imaju simboliku. Pričao je o događajima koji su vodili ka stvaranju čuvenog Masquerade by Claptone partya koji se sada već dugi niz godina odvijaju širom svijeta (pa tako i u Hrvatskoj). Kreirao je jedan koncept partya koji je velikom broju partijanera na bucket listi jer je zabava zagarantirana, kao i dobra glazba koju pružaju, osim Claptonea i njegovi gosti.

Ovaj intervju nam je dao uvid u prekretnice i ključne trenutke koji su oblikovali Claptoneov meteorski uspon do slave. S ekskluzivnim odabirom snimaka iza scene, live snimkama i snimkama iz arhive te istaknutih Claptoneovih najznačajnijih postignuća, ovo iskustvo ispunilo je obećanje i ostavilo je svakoga malo prosvijetljenijim i informiranijim. I bez obzira na anonimnost i pričanje o velikim prestižnim stvarima i uspjehu, dobili smo vrlo ljudski, skroman i zahvalan dojam od mističnog DJ-a ispod zlatne ptičje maske.

Autorica: Valeria Caci

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2