Skip to main content
  • 2.06.2021.

Kolumna Andree Ljekaja – vinyl tjedna: Andy Martin feat. Lee Scratch Perry

Novo izdanje kolumne “Vinyl Tjedna” u režiji Andree Ljekaja, višestruko nagrađivanog producenta i međunarodnog DJ-a koji neumorno izdaje za poznate izdavače kao što su Get Physical, Oddity i Elrow te vodi projekt “Croatia Get Physical” zajedno sa svojim kolegama iz Berlina.

Piše: 


Ovom prigodom Andrea će nam svaki mjesec istaknuti te opisati neke od svojih aktualnih favorita i promotivnih radova.

Vinyl tjedna: Andy Martin feat. Lee Scratch Perry (Mole Audio)

“Berlinski Dub i Techno sa Jamajkanskom legendom”


Foto: Andrea Ljekaj at We Love Sound by Hrvoje Slebur

Mole Audio je relativno nova izdavačka kuća iz Berlina koja broji svega par izdanja, no moram priznati da sam iznenađen sa promicama koje mi šalju u zadnje vrijeme. Sa apsolutno svakim njihovim izdanjem pronađem nešto za svoje setove, što je rijetkost u moru današnjih izdavača.

Žanrovski spektar im je zaista šaren, od reggae i dub-a pa sve do house, techno i breakbeat-a. Za svoje četvrto izdanje angažirali su umjetnika iz Meksika, Andy Martina koji je odradio fantastičnu suradnju sa jamajkanskom legendom i jednim od mojih osobnih favorita: Lee Scratch Perryem. Kako bi upotpunili izdanje pozvali su i par umjetnika koji su odradili odličan posao remiksirajući pjesmu “Revolution”. Vinyl je zasada moguće samo predbilježiti na Bandcampu, a službeno izlazi 06.08.2021. kao limitirano izdanje u narančasto sivoj boji.

Na A1 strani nalazi se original pjesme “Revolution” u trajanju od osam minuta koja započinje sa snažnim, izlomljenim ritmom, a prati ju uvrnuti bass sa raznim reggae elementima. Emotivna harmonika i Leejevo divno pripovijedanje o diskriminaciji, revoluciji i srodnim stvarima je ono što ovo izdanje čini zaista posebnim. Originalna verzija dobila je i video koji možete pogledati ovdje.

Zatim slijedi A2 i remix Nit Yardmana koji je ujedno i moj favorit na ovom vinilu. Gospodin Yardman se odlučio konkretnim ritmom odvesti stvar u nešto dublje vode, gdje možemo čuti njegov distorzirani synth i udaraljke od kojih vam se lako može zavrtijeti u glavi. Zadržao je samu srž originala ali i pokazao kako uz Leejev glas savršeno odgovara sporija dub atmosfera. Pun pogodak!


Idemo na B1 stranu gdje nas očekuje nizozemski umjetnik Legowelt, koji dominira remiksom sa opasnom bass linijom i svojim synthevima po kojima je zapravo poznat. Sve začinjuje sa snareom koji vas skoro pa može ošamariti kroz sistem, te vokalom koji pliva u efektima. Jako dobra izvedba.

Izdanje zatvara Berlinski dvojac Turmspringer na B2, koji je odlučio zadržati reggae i dub elemente iz originala, ali se nešto više poigrati sa činelama i ritmom. Sve u svemu odličan paket, a verzija koju posebno izdvajam je Nit Yardman remix.

Playlista na SoundCloudu:

Vinyl on Bandcampu:
https://moleaudio.bandcamp.com/album/revolution-2

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2