Skip to main content
  • 10.03.2024.

Ibiza – simbol slobode

Sigurno ste već čuli razne priče o ovom otoku, legendama koje kruže i koje se prenose s generacije na generaciju. Ali dozvolite mi da vas provedem kroz još jednu dimenziju te čarobne destinacije koju sam spoznao živeći tamo…

Naslovna foto

Amnesia Ibiza Facebook

Ibiza nije samo mjesto na karti, već simbol slobode, raznolikosti i neumornog ritma života. Tu se susreću svjetovi, tu se umjetnost, kultura, priroda i zabava isprepliću na način koji se ne može opisati riječima, već se mora doživjeti. Maleno mjesto nasred Sredozemlja gdje su domoroci uzgajali voće i povrće, 60-ih je godina postala “meka hippijima” i vrlo brzo zatim sinonim za danonoćnu zabavu i elektronsku glazbu. Pisat ću i o stilu života lokalaca ali idemo redom.

Počnimo sa disko klubovima koji su glavni nositelji te reputacije

Ako i nikad niste bili na Isli blanci, sigurno ste barem jednom u životu negdje vidjeli popularne „trešnje“ koje su zaštitni znak kluba Pacha već 50 godina. Klub koji se transformirao iz obiteljske voćarske farme u jednog od danas najpoznatijih klubova na svijetu.

Začetnik i institucija noćnog života nalazi se u srcu Ibiza towna. Klub je prije par godina potpuno preuređen i svima je poznato da je to hram ‘Music On-a‘, Marca Carole te da je tu posljednja stanica maske duguljastog kljuna popularnog Claptona i njegovog ‘Masquerade’ koja iskače iz paštete po cijelom otoku. No manje se zna da u sklopu objekta postoji i drugi floor – Funky Room, zabačen na katu gore negdje u kutku u kojem već desetljećima odzvanja ritam onog istinskog autentičnog housea kakav je danas zaista rijetkost negdje čuti.

Drugi ikonični klub, Amnesia stoji uz samu autocestu između Ibiza Towna i San Antonija te je sa dva ogromna podija postao prijestolnica trance i techno partija. Ovdje je serijal evenata Cocoon postao jedan od najpoznatijih brendova i čiji je glavni protagonist jedinstveni Sven Väth. S obzirom da je klub malo odmaknut od naselja, tu se uglavnom partija do 8 sati ujutro, a nerijetko se dogodi da neki veći eventi potraju do podne sutradan.

Mlađim generacijama je vjerojatno poznatija Ushuaïa na Platja Den Bossi koja zapravo nije ni klub. Rekao bi, festivalska bina ispred koje je površina sa kapacitetom od 7,000 ljudi i ogromnim bazenom u sredini, okruženo hotelskim kompleksom gdje balkoni soba služe kao svojevrsni VIP. Tu uglavnom nastupaju
svjetske zvijezde komercijalnog EDM zvuka poput Marina Garrixa, Hardwella, Davida Guette i sl.

No, taj stil se definitivno kosi sa zvukom otoka i pravi clubberi zaobilaze je u širokom luku. Moram priznati da ja svih ovih godina još nisam nogom kročio unutra.

Odmah preko ceste nalazi se klub iz iste grupacije ali daleko drukčiji i trenutno no.1 u svijetu – Hï Ibiza. Iako smatram da će teško ikad postati popularniji od neprežaljenog legendarnog Spacea koji se nalazio na tom mjestu i otišao zauvijek u povijest, moram priznati da je klub zaista impresivan. Rezidencije u klubu drže zvijezde poput Black Coffee, Fisher, Tale of Us, The Martinez Brothers, Eric Prydz što je u ovom momentu zaista crème de la crème.

Uz dva luksuzno opremljena floora, veliku atrakciju čini treći manji Wild Corner (WC), pogodit ćete, radi se o toiletu koji je unisex i koji u sredini ima DJ booth i često kad jednom uđete u njega, ostanete do jutra.

One popularne fotke gdje u zoru tik iznad prepune terase rasplesanih duša prelijeću avioni, dolaze iz DC-10. Još jedan od legendarnih klubova u blizini aerodroma, koji se smatra epicentrom underground elektronske glazbe na otoku. Poznat je po svojoj jednostavnoj, industrijskoj estetici bez nekakvih VIP zona. DC-10 je domaćin brandu Circoloco čiji je frontman jedan i jedini – Carl Cox.

No, iza te poznate priče krije se još mnogo toga što Ibiza nudi. O manje poznatim i skrivenim biserima koji su pravi duh Ibize, pričat ću Vam u sljedećem nastavku…

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2