Skip to main content
  • 27.11.2023.

5 načina kako pojačati hormon sreće oksitocin u svome tijelu

Oksitocin je hormon i neurotransmiter koji se prirodno javlja u ljudskom tijelu

Piše: 


Poznat je kao "hormon ljubavi", ali ima širok spektar funkcija u tijelu i mozgu. Oksitocin je povezan s društvenim interakcijama, emocionalnim vezama i formiranjem bliskosti između ljudi.


Foto Matt Chase / The Atlantic; Getty

Oslobađa se tijekom intimnih fizičkih kontakata poput zagrljaja i dodira, a ima ulogu i u regulaciji emocionalnih reakcija, smanjenju stresa i poticanju osjećaja smirenosti. Studije su sugerirale da slušanje glazbe može potaknuti oslobađanje oksitocina u mozgu. Glazba koju pojedinac doživljava kao emotivno poticajnu ili ugodnu može potaknuti njegovu proizvodnju i oslobađanje.

Oslobađanje oksitocina tijekom slušanja glazbe može pridonijeti osjećajima zadovoljstva, povezanosti i emocionalnog užitka koje doživljavamo, a grupno sudjelovanje u glazbenim aktivnostima pridonosi osjećaju zajedništva i povezanosti unutar grupe pa tako može poticati osjećaje povjerenja, empatije i bliskosti.

Ples također može biti snažno emotivno iskustvo i potaknuti oslobađanje oksitocina pošto često uključuje fizički kontakt ili bliskost između plesača što rezultira osjećajima užitka i bliskosti.

Jesmo li nabrojali dovoljno razloga da požurite na dancefloor?

______

Oksitocin floor te čeka na Endorphin festivalu u Boogaloo 01.12., a povoljnije pojedinačne ili grupne ulaznice na Entrio lli na jednom od fizičkih prodajnih mjesta.

Oksitocin u Boogaloo vezat će se za house floor jer je house glazba najsenzualnija na našem festivalu i veže se upravo uz ljubav, povezivanje, osjećaj bliskosti, zagrljaj.

2odd b2b Alain b2b Coem (Sarajevo Matinee, BiH)

Andreas b2b Grenco (Greenlight Collective)

Animula b2b Jerpa (Sinergia, Slovenija)

Einfakinn b2b Stephanie Prekali

Luton

Marcel (Liminal) b2b Marin Biočić (Seriously Twisted)

Yakka b2b Hudi (MYUZ)

sonus 2
dobar house mobile
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
sea star mobile
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju