Skip to main content
  • 1.04.2024.

Deutsche Welle: U Njemačkoj je marihuana legalna, ali “kanabis nije brokula“

Kanabis je legaliziran, u Njemačkoj od danas odrasli mogu legalno posjedovati i konzumirati kanabis.

Piše: 

Kontroverzna djelomična legalizacija kanabisa u Njemačkoj, koju je pred Brandenburškim vratima u centru Berlina sinoć proslavilo oko 1500 pasioniranih pušača marihuane, dovodi njemačke tvrtke pred nove administrativne izazove. No, mnoge nejasnoće oko primjene zakona su ostale. A tko vjeruje da od sada može pušiti travu na poslu – vara se.

Foto REUTERS/Nadja Wohlleben

Prema podacima Ministarstva zdravstva, više od četiri milijuna ljudi u Njemačkoj povremeno ili redovito konzumira kanabis, iako je to dosada bilo ilegalno.

Odraslima je to od danas dopušteno. Mogu imati 25 grama kod sebe, kod kuće čak do 50 grama. Pušenje trave je dopušteno i u javnosti – ali ne tijekom dana u pješačkim zonama, ako su prisutna djeca i mladi ili u vidokrugu dječjih igrališta, vrtića i škola. Postoji zabranjeni pojas od 100 metara oko ulaza.

Ali tko će to kontrolirati? Policija se boji dodatnih troškova, a i ministri unutarnjih poslova saveznih pokrajina glasno su kritizirali legalizaciju. Osim toga, pravosuđe će morati retroaktivno ukinuti ranije izrečene kazne u vezi s kanabisom, ako nisu već izvršene.

Zdravstveni rizici za mlade

Kritičari ovog zakona smatraju da se ovom makar i djelomičnom legalizacijom smanjuje prag tolerancije djelomičnom legalizacijom smanjuje prag tolerancije, te da time kanabis postaje lakše dostupan mladima. Prije izgašavanja u parlamentu ta su strahovanja izrazili brojni liječnici za djecu i adolescente. Oni vide opasnost od psihoza i oštećenja mozga koji je potpuno razvijen tek s 25 godina. Mnogi iz medicinskih razloga preporučuju da se prije toga ne konzumira kanabis.

Ministar zdravstva upućuje pak na pooštrenu kaznenu politiku za zaštitu mladih. Tko daje kanabis djeci i adolescentima, mora računati s kaznom zatvora. Punoljetnim osoba je konzumacija dozvoljena, ali količina i udio psihoaktivne supstance THC-a su ograničeni za mlađe od 21 godine.

Istovremeno se predviđa informativna kampanja kojom se namjerava upozoriti mlade ljude na opasnosti od konzumacije kanabisa. Daniela Ludwig, bivša savezna povjerenica za droge, ostaje aktualna s izjavom: „Nema nikakve sumnje: kanabis nije brokula.

Izvor: Deutsche Welle

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2