Skip to main content
  • 25.02.2024.

Njemački parlament podržao legalizaciju kanabisa

Poslije desetljeća javnih diskusija, Bundestag je ovog petka (23.2) usvojio djelomičnu legalizaciju kanabisa u Njemačkoj.

Piše: 

Naslovna foto

REUTERS/Nadja Wohlleben

Planovi Vlade za kontrolirano dopuštanje korištenja uz brojna ograničenja do nedavno su bili kritizirani s više strana. Legalizaciju je podržalo 407 zastupnika, a njih 226 je bilo protiv.

Nova pravila će vrijediti od 1. travnja 2024. Što će biti dozvoljeno, što kažu kritičari i što će se dalje događati?

Uzgoj i posjedovanje određenih količina za osobnu potrošnju dozvolit će se odraslima od 1. travnja ove godine. Odraslim osobama starijima od 18 godina općenito se dozvoljava da u javnom prostoru posjeduju do 25 grama kanabisa za osobnu upotrebu. Također se dopuštaju i uzgoj tri biljke kanabisa te posjedovanje do 50 grama kanabisa za osobnu upotrebu.

Klubovi za nekomercijalni uzgoj bit će mogući od 1. srpnja. Dozvoljavaju se tzv. „udruženja za uzgoj” za odrasle u kojima do 500 članova s prebivalištem u Njemačkoj zajedno mogu uzgajati kanabis i prodavati ga jedni drugima za osobnu upotrebu – maksimalno 50 grama po članu mjesečno. Osobe koje su ranije osuđivane za posjedovanje ili uzgajanje trave (do 25 grama ili najviše tri biljke) trebale bi moći zatražiti brisanje njihovog imena saveznog registra.

Koja ograničenja postoje?

Javna konzumacija treba biti zabranjena, između ostalog, u školama, sportskim objektima i u blizini tih objekata – točnije 100 metara zračne linije od ulaza u objekt. Pušenje trave je zabranjeno u pješačkim zonama do 20 sati.

Maloljetnici uhvaćeni s kanabisom morat će sudjelovati u tzv. programima intervencije i prevencije. Najkasnije 18 mjeseci od stupanja na snagu zakona trebala bi biti dostupna inicijalna procjena, između ostalog, o tome kako se legalizacija odražava na zaštitu djece i mladih.

Gdje će se moći kupiti kanabis?

U početku će postojati „neprofitna” udruženja kojima je dozvoljeno da zajedno uzgajaju kanabis i prodaju ga članovima za osobnu upotrebu.

Krovna organizacija njemačkih klubova kanabisa (Cannabis Social Clubs) očekuje boom nakon legalizacije. „Pretpostavljam da ćemo imati 3.000 ili čak 4.000 klubova u Njemačkoj u roku od godinu dana“, rekao je predsjednik tog udruženja Steffen Geyer za Uredničku mrežu Njemačke.

Prvobitno planirane „licencirane specijalizirane prodavaonice”, odnosno prodavaonice kanabisa u kojima drogu legalno mogu kupiti građani stariji od 18 godina, za sada neće postojati. Distribucija u prodavaonicama planirana je u drugom koraku, ali samo uz znanstvenu podršku u regionalnim model-projektima. Rečeno je da se Vlada o tome dogovorila nakon razgovora s Europskom komisijom.

Koja pravila trebaju vrijediti za „klubove kanabisa”?

Predložena neprofitna udruženja smiju imati najviše 500 članova. Minimalna starost je 18 godina. Klubovi moraju imenovati povjerenike za zaštitu mladih, bolesti ovisnosti i prevenciju, a nije im dozvoljeno da se oglašavaju. Članstvo u više klubova istovremeno je zabranjeno.

Ovdje se također primjenjuju količinska ograničenja: maksimalno 25 grama kanabisa dnevno i najviše 50 grama mjesečno može se izdati jednom članu kluba. Osobe mlađe od 21 godine moći će dobivati najviše 30 grama mjesečno, a za njih također treba postaviti gornju granicu sadržaja aktivnog sastojka (THC).

Nije dozvoljena konzumacija u prostorijama kluba, a zabranjeno je i posluživanje alkohola. Također je predviđena minimalna udaljenost klubova od škola i dječjih vrtića.

Izvor: Deutsche Welle

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk