Skip to main content
  • Maksimir
  • 27.03.2011.

Dođite sebi – prošetajte!

Ovu nedjelju smo pomjerili sat unaprijed, ugasili svjetla na automobilu i uživali u dugoj šetnji…

Naslovna foto

Maksimir

Nakon što ste se još do nedavno pravdali sebi i drugima da je zima sama po sebi pospana te da je ipak najljepše u toploj kući ispred monitora, dolaskom proljeća ta Vam priča više nikako ne "drži vodu".  Pretpostavljam da Vam je dnevno sunce napunilo baterije pa ste odlučili ovog vikenda proslaviti dolazak proljeća ne samo kalendarski nego i vremenski. Vjerujem da ste noćas kad ste shvatili da možete tulumariti sat vremena kraće odlučili nazdravili i u to ime, s obzirom da se već nazdravlja!

Međutim jedna stvar mi je oduvijek nekako odzvanjala kroz misli u takvim noćima. Kad na vijestima najavljuju pomjeranje vremena uvijek upozore da ćemo spavati sat vremena kraće, iako činjenice govore da se u većini zemalja koje koriste ljetno računanje vremena, uz par iznimaka, pomjeranje kazaljki na satu događa u noći sa subote na nedjelju. S druge strane u većini zemalja nedjelja je neradni dan stoga ne vidim razlog zašto insistirati na kraćenju sna. Moja preporuka je spavajte koliko želite! Tim više što se pomjerilo vrijeme i Vaš organizam poput životinjskog koji se probudio iz zimskog sna zahtijeva prilagodbu bez stresa. Ako ste od onih koji misle da je izležavanje u krevetu nešto loše, ne brinite grižnju savjesti možete otkloniti i kasnije, jer nam ostaje sat dnevnog svjetla više za večernje aktivnosti.

Kako bi toksini koje ste tijekom noći revno nakupili otišli što prije van, ovu nedjelju nemojte samo nabaciti cvike i uz kavu s prijateljem/icom nastaviti sa migrena pričama. Počinimo radije laganom šetnjom. Zacijelo svi znate predio uz more, planinu, jezero, brege, park koji su idealni za šetnju. Bez posebnog umaranja šetnja triput tjedno po 40 minuta, čak i sasvim lagana, poboljšava mentalne sposobnosti kao što su pamćenje i sposobnost planiranja, a podiže i raspoloženje. Šetnja od 120 minuta tjedno umanujuje rizik od srčanog udara. Idealno se u takvu vrstu opuštanja uklapa glazba pa ako niste isključivo vjerni svojim top listama u našoj rubrici vijesti možete "skinuti" i preslušati pregršt novih izdanja. Ako još radite naporno kroz cijeli tjedan, možda ste došli u napast i tijekom vikenda potrošili sve što ste preko tjedna zaradili. I tu mislimo umjesto Vas, dođite sebi – zrak je ipak besplatan!

Na opće zadovoljstvo mog psa ja sam svoju 90-minutnu šetnju već obavila, Vama predlažem jednako uz napomenu da od danas niste obvezni tijekom dana imati upaljena svjetla na Vašim automobilima. Također ne kasnite u ponedjeljak na posao, nego pomjerite napokon taj sat!

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2