Skip to main content
  • 14.09.2022.

Ekstremni vremenski uvjeti otežavaju posao organizatorima festivala

Činilo se da se ove godine elektronički svijet mogao vratiti u normalu

Piše: 


Većina pandemijskih ograničenja je ukinuta i mnogi su se događaji ponovno održali. Počevši od Maydaya i donedavno održanog Superbloom festivala. Međutim, ove godine bilo je i drugih nemjerljivih stvari koje nikada nisu imale toliku težinu kao 2022. godine.


Foto: Čitatelj 24sata/Petra Mustać/24sata

Inflacija i financijski deficiti kao posljedica pandemije otežali su organizaciju, kao i nedostatak osoblja. Ali najgora stvar za događanja na otvorenom bio je utjecaj klimatske krize. Toplinski val bez presedana u srpnju postavio je rekorde diljem Europe.

U Velikoj Britaniji je prvi put premašena granica od 40 stupnjeva, u Francuskoj i Belgiji izmjerene su rekordne temperature do 42 stupnja, a u Španjolskoj i Portugalu, gdje su se temperature popele do 47 stupnjeva, toplinski je val odnio gotovo 2000 života.  

Sljedećih mjesec dana toplinski valovi nastavili su se na Balkanu, a vlasti su izdale upozorenja na opasne uvjete. U Hrvatskoj su izbili požari na Zrću, te na otoku Hvaru. Drugi festivali morali su se nositi s velikim olujama poput popularnog Ikarus festivala u blizini Münchena.

Na Kosovu je zbog naglog pada temperature popraćenog kišom i grmljavinom otkazan popularni festival Visions of Beyond.

Vikend ranije na festivalu Medusa u Valenciji u Španjolskoj jaki vjetrovi prouzročili su urušavanje pozornice, usmrtivši jednu osobu i ozlijedivši nekoliko gledatelja.

Festivali u Australiji i SAD-u također su morali biti otkazani zbog ekstremnih vremenskih uvjeta. I ovaj će scenarij vjerojatno postati još zlokobniji u nadolazećim godinama. Brandenburg je popularno područje za male festivale, ali je posebno sklon šumskim požarima zbog općeg nedostatka oborina i velike gustoće borova.

Iz tih razloga organizatori u Brandenburgu moraju u izračun uključiti troškove za dobrovoljna vatrogasna društva ili druge privatne pružatelje usluga. Jedan je promotor rekao: “Bez ovih mjera opreza ne bismo dobili dozvolu. Ovakvi dodatni troškovi mogu biti jako visoki, u biti neproporcionalni za mali festival. Mnogi ljudi ne razmišljaju o tome kako to utječe na cijenu karte. Samo misle da će njihovih 150 eura otići na booking umjetnika i postavljanje toaleta i to je to."

Nedavno je Fusion Festival u Njemačkoj izazvao kontroverzne reakcije kada su organizatori pozvali na donacije za podmirenje akumuliranog milijunskog deficita.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2