Skip to main content

Fenomenalni prizori kako Burning Man kroz foto objektiv izgleda iz zraka

Čovjek koji više od desetljeća posjećuje Burning Man desetljećima zabilježio je fotografije iz zraka iz svog aviona

Piše: 


Will Roger zabilježio je ljepote Black Rock Citya, privremenog pustinjskog naselja koji se svake godine gradi za potrebe Burning Man festivala.

Svakog kolovoza, ovo jedinstveno okupljanje održava se u Saveznoj državi Nevadi (SAD), točnije u pustinji Black Rock gdje se slijevaju deseci tisuća posjetitelja na ovaj unikatan događaj – godišnji spektakl umjetnosti, glazbe i zajednice koja je postala kulturološki fenomen.

Nedavno je objavljena nova knjiga Will Rogera koji još od 1994. posjećuje Burning Man. U njoj on prikazuje epsko okupljanje na Playi sa zadivljujućim fotografijama iz zraka koje je napravio od 2005. do 2018.g.

"Za sve je kriva" Rogerova djevojka (sada supruga) Crimson Rose koja ga je prvi put dovela na Burning Man: "Tada je bilo oko 2 tisuće posjetitelja", kaže Rogers u izjavi za Artnet News (usporedbe radi, BM ove godine očekuje najmanje 100 tisuća posjetitelja).

Krajem 1990-ih, Burning Man je narastao do točke kad mu je trebao strukturiraniji organizacijski sustav da bi preživio. Roger i Rose su 1997. postali dio temeljnog tima Burning Man-a kao kulturni suosnivači tvrtke Black Rock City LLC – koja je od tada prešla u neprofitnu organizaciju – s time da je Roger bio prvi izvršni direktor.

Tamo gdje je ranije infrastruktura bila minimalna – "pustinjske operacije do tog trenutka uključivale su jednostavno crtanje kruga od sto metara, stavljanje Čovjeka u središte", piše Roger u knjizi. Potom su doveli  urbanista Rod Garreta te godine kako bi se podigli privremeni stambeni prostori i prostori gdje su obično samo prašina i pijesak.

"Pustinja Black Rock pretvara se u grad, dom za 80.000 građana s potpunom gradskom infrastrukturom i povratak u prvobitno stanje za samo nešto više od dva mjeseca,“ rekao je Roger, napominjući da je grad postao sve složeniji u godinama otkako se povećavao u veličini i broju stanovnika, postajući kompliciran sa sve više i više propisa od vladinih agencija.

I unatoč svom dugogodišnjem radu na Playi, Roger je i dalje nepokolebljivi vjernik čarolije Burning Mana. "Svake godine ujutro nakon otvaranja događaja radujem se izvanrednoj energetskoj promjeni nakon 40.000 do 50.000 plamenika koji pristignu u Black Rock City. Ta energija, ispunjena pozitivnom namjerom, bezuvjetnom ljubavlju i kreativnošću je snažna. Svi je osjećaju i na njih ona utječe."

brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web