Skip to main content
  • 29.04.2024.

Hrvatska DJ kolonija u Berlinu

Naslov ovog teksta zvuči poprilično bombastično. Berlin je najveći grad Europske Unije, a nas Hrvata ima veliki broj u skoro svakom dijelu svijeta. Unatoč tomu, hrvatskih DJ-a u vrijeme kada sam se doselio u Berlin ovdje nije bilo.

Piše: 

2011. sam došao u ovaj nevjerojatan grad u kojem i danas živim i tada, barem koliko je meni poznato, ovdje nije bilo nikoga od naših DJ-a sa stalnim prebivalištem.

Sporadično, DJ-i s naših područja znali su dolaziti ovdje i nastupati, no u to vrijeme Hrvatska još nije bila članicom EU-a, što se dogodilo tek dvije godine kasnije i zasigurno je utjecalo na cijelu situaciju. Bilo kako bilo, te davne 2011. godine doselio sam se ovdje i paralelno sa administrativno-egzistencijalnim izazovima počeo tražiti mjesto gdje bih mogao puštati glazbu.

Čisto radi konteksta napomenuo bih da je to vrijeme prije modernih smartphonea i odlazak u grad značio je pogledati na laptopu gdje se šta nalazi, i otići u grad po broju stanovnika veći nego današnja Hrvatska. U to vrijeme sa djevojkom imao sam smještaj u četvrti Lichtenberg koja se nalazi odmah do jednog od, po party sceni, poznatijih kvartova Friedrichshain.

Nekim čudom već u prvih par svraćanja u Friedrichshain pronašao sam mjesto za puštanje glazbe. Moj guerilla pristup i ovaj put pokazao se uspješnim te sam odmah dogovorio probnu svirku nakon koje je uslijedila rezidencija. Nikada neću zaboraviti tu večer.

Otišao sam iz svoga stana istraživati po gradu, bila je hladna berlinska noć, a ja sam fasciniran svime novim šetao ulicama i gledao sve te barove, klubove i noćni zivot. Osim velikog broja klubova, Berlin obiluje manjih mjestima – barovima, koji imaju klupsko radno vrijeme i koji su pravo bogatstvo za DJ scenu.

Upravo pored jednog takvog mjesta prošao sam te večeri i primjetio DJ-a kako u poprilično opuštenom settingu pušta nekakvu mješavinu tech-housea. Taj mali famozni bar pod nazivom “Diveta” postao je moja prva DJ rezidencija u Berlinu i ponekad sam radio do 5 večeri zaredom “all-night” setove.

Foto: Diveta Bar 2011.

Sve to skupa događalo se 2011. i 2012. godine i u to vrijeme Miss Sunshine (danas Insolate) znala je doputovati u Berlin radi manjih nastupa te smo je u nekolio navrata isli podržati. Sa njom bi došao i Volster, a sjećam se i slovensko-hrvatske DJ-ice Viktorije Rebeke koja je u to vrijmeme imala DJ projekt sa Miss Sunshine.

Nakon tog razdoblja, narednih godinu do dvije moj se rad više okrenuo produkciji te sam čak i uzeo pauzu od nastupa. U tom stagnacijskom razdoblju, a sasvim slučajno, upoznao sam slovenski duo Danza Macabra koji su neko vrijeme također živjeli u Berlinu.

Kako je u međuvremenu Hrvatska ušla u EU i sve skupa je za nas postalo puno lakše, u gradu se moglo primjetiti sve više naših ljudi. 2014/15 sam se vratio nastupima i preseljenjem u centar Berlina (Mitte) počeo istraživati scenu u središtu grada. Ubrzo sam dobio rezident večer u baru Anna Hirsch, u noćnim životom vrlo bogatoj ulci Torstrasse.

Foto: Anna Hirsch Bar 2015., desno od mene Edin iz slovenske Danza Macabre

To je po mnogočemu bila prekretnica i na neki način pravo vrijeme i mjesto da se stvari krenu razvijati brže. Produkcijski, stvari su krenule jako dinamično, potpisao sam ugovor za nekoliko izdanja sa bavarskom etiketom Affect Records, također izdao sa Audiometric – zagrebackog DJ Marya i godinu, dvije kasnije pokrenuo vlastiti label Instead Recordings sa njemačkim kolegom Thane Percu-om.

U tom razdoblju između 2015. i 2020. u Berlin se doselila nekolicina DJ-a iz Hrvatske, no većina ih je bila vrlo slabo aktivna. Oni koje bi izdvojio su Eddy Ramich, Igor Kuna aka Mechanic Slave, te Igor Fabris koji produkcijski i ko-produkcijski stoji iza mnogih domacih i stranih imena.

Eddy je kontinuirano aktivan po pitanju DJ rezidencija, ali i izdanja te je sa glazbenicima glavnoga grada Njemačke povezan jos od 90ih godina. Također sam na jednom od partija ovdje bio na lineupu sa našim Homeboy-em, no nisam ga imao prilike poblize upoznati.

Foto: Klub Arkaoda, Berlin 2019. party sa hrvatskim DJ-ima iz Berlina plus gosti iz domovine

Mechanic Slave, organizacijski stoji još i danas iza evenata koji ugošćuju imena poput Funk D’Void i Johannes Volk, a doveo je i naseg DJ Ogi-a u najveci grad EU-a.

Foto: Slijeva nadesno: Thian, Funk D’Void, Mechanic Slave. Odlazak na večeru prije nastupa u Suicide Clubu

Unazad nekoliko godina bilo je jos naših DJ imena mlađe generacije koje sam upoznao i ugostio na svojoj rezidenciji Thian & Friends, a neki od njih su Kraundler i Linber Lynx. Kraundler je redovit sa svojim DJ podcastima, a njegov Underground Fusion label zabilježio je solidan broj izdanja i odlicna je poveznica nasih DJ-a sa artistima iz inozemstva.

Foto: Resident večer Thian & Friends, 2023.

Sve do danas hrvatski DJ-i nastavljauju dolaziti u Berlin. Svako malo čujem za neko novo ime, no sa ovom sam nekolicinom navedenih direktno surađivao što produkcijski ili putem zajedničkih nastupa, a dio njih sam i ugostio na svojoj večeri.

Što se tiče trenutnih aktivnosti po pitanju hrvatskih DJ imena u Berlinu, u sklopu klupske večeri Synthesis čiji je pokretac Igor Kuna – Mechanic Slave, imam ulogu su-organizatora i rezident DJ-a. Za 2024. godinu bukirani su redoviti nastupi sa vodećim DJ imenima poput Pet Duo i Dr. Motte u klubovima Bi Nuu i M01 te imamo rezident večeri u jednom od berlinskih underground podruma Lauschangriff.

Foto: Lauschangriff, Berlin 2023.

Kako znam da se KS prati i iz inozemstva iskoristio bih ovu priliku da pozovem sve naše DJ-e nastanjene u Berlinu, ali i Njemačkoj koje još nisam upoznao neka mi se slobodno jave. Uvijek ima prostora za suradnju po pitanju nastupa ili produkcije.

brejcha 2
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.