Skip to main content
  • 18.09.2018.

Intervju s Techno Vikingom – gdje je danas?

Ravno iz Valhale svega onoga hard core na njemačkim ulicama uz bijes Fuck paradea rođena je legenda i najdraži meme i amblem ravera ikada. On izgleda onako kako techno prelaska stoljeća zvuči.

Piše: 


Godine i godine kontroverzi, povlačenje po sudovima i drame kasnije ovaj neslućeni techno simbol dobio je pravnu bitku da se snimke eksperimentalnog filmaša Matthias Fritscha povuku s YouTubea, samo da bi u 2013. gubitkom anonimne tužbe koja ga je koštala 23 000 Eura, Fritsch bankrotirao.

Ekipa WWN-a (Waterford Whispers News) nije imala mira i istraživala mjesecima ne bi li pronašla čovjeka/legendu i kako to obično biva oni koji traže eventualno će i pronaći. Svi naivno volimo misliti da bi voljeli upoznati svoje heroje iako bi oni trebalo stajati kao simboličke figure jednoga razdoblja jer žvot se nastavlja i kada Fuck parade završi.

Dakle putovanje WWN ekipe započinje u Belinu gdje je bio dogovor da se nađu s vodičem im Guntherom koji će ih od tamo prebaciti direktno do doma Techno Vikinga u predgrađu. Gunter je pričao meki tečni engleski, napomenuo kao radi kao biolog i ekipi u autu se iskreno činio pomalo dosadnim s obzirom na ono što ih je čekalo. Pa kako je Gunter nastavio navoditi imena drveća uz put na latinskom jedan od novinara ga je prekinuo nestrpljivo pitajući "Koliko još (Papa Štrumpf) (op.a.)? da bi Gunter samo napomenuo kako su za pet minuta tamo i nastavio pričati o drveću i kako je "najstariji živi organizam na Zemlji kolonija Pando drveća u Aspenu, Populus tremuloides poznat i kao "Drhteći div".Novinari su pokušali dati mig da ih ovo zaista ne zanima i stavili slušalice, no nakon par skretanja su stali na malom šljunčanom prilazu. Jedan od njih ustvrdio je kako Viking "Ima dosadnu kuću" pokazujući sivi bungalov i kako "ovi njemački momci nisu baš od estetike". samo da bi Gunter odjednom rekao "Sasvim mi pristaje do temelja".

Na poputno čuđenje novinara koji ga uopće nisu dobro pogledali ova vitka figura u mekom džemperu zaista jest bio techno Viking. "Jesam, ja sam onaj kojeg zovete Techno Viking. Zovem se Gunther Ackerman i želim vam ispričati svoju priču.". Uz nekoliko nesuvislih trabunjanja, psovki i čuđenja od strane novinara koji nikako ove dvije figure nisu mogli pomiriti u umu, Gunther ih je poveo unutra kako bi ispričao što ima.

"Nikada nisam želio biti poznat. To je bila pogreška. Grozna, drogama natopljena pogreška." – govorio je dok je štucao rozu biljčicu. "Nadam se da vam ne smeta ako režem biljku dok pričamo, pomaže mi da se opustim". Nastavio je pričom kako je u doba kada je video snimljen radio kao drvosječa te da je imao mnogo prijatelja koji su voljeli "partijati" – "Kupili bi uncu speeda svakoga vikenda među sobom i krenuli na sve free partyje po Njemačkoj. Čovječe,spuštanje s tog sranja je bilo pakao." U trenu kada je video snimljen Gunter je bio budan četiri dana i nije imao pojma da ga je Fritsch snimao. "Zmija jedna, imao je kameru u krilu. Da sam znao da me snima tada zdrobio bih ga kao cvjetić" napomenuo je dok je milovao biljku koju je držao šapćući joj: "Ne tebe dušo, tebe ne bi nikada zgnječio. Cmok!"

"Neki mladi tip se ponašao kao crv  i gurnuo je jednu od djevojaka Jessicu. Nije bio pri sebi pa sam ga pustio s upozorenjem. Upozorenje je uvijek dobro kada su momci potpuno izvan sebe, ne možeš bolje od dobre poante i mahanja prstom."

Svoj sasvim zavidan ples koji ga je izdvojio iz mase na cesti opisao je ovako: "Valjda sam jednostavno ušao u flow. Adrenalin me pucao. Sjećam se da sam mljeo zube dobrih tjedan dana nakon tog festivala. Bio sam u komadićima, kao legići." Nastavio je kako je iz drve industrije otišao 2002., nakon što je otpušten, a razloge je fantastičan: "Naljutio sam se na neke momke i udario sam drvo, ali drvo je palo na mog nadzornika i slomilo mu nogu. Ne rade više ovakav speed." ispričao je kroz smijeh. Ovaj tada 26-godišnjak otišao je na studij biologije i postao kasnije glavni istraživač svoga sveučilišta i spomenuo kako to apsolutno voli.
{youtube}-8H4GKg-mYQ{/youtube}

Kada su priče s Fuck paradea i alter ego vikinštva prepričane, Gunther je opušteno nastavio dalje pokazujući ekipi sliku svoga partnera Stevena, uzimajući uokvirenu fotografiju s kamina. No sjedi sad i drži si šešir. Na pitanje zna li Steve za Techno Viking prošlost, Gunther odgovara: "O da, Steve je tip u crnom prsluku iz videa – tip kojem sam prijetio. Tu noć smo se spandžali i imali najbolji sex života. Vjenčali smo se prošle godine."

Šok svega je pomalo splasnuo i novinari su se ispričali Guntheru zbog svoje prve reakcije i krivog suda na što je ovaj sada miran obiteljski čovjek koji štuca biljke odgovorio: "Ma sve je ok, ja sam potpuni štreber iza svega toga. Nadam se da vam nisam dosađivao do suza."

The Story Of Technoviking – 2016 – Short Version – EN DE ES subs from Matthias Fritsch on Vimeo.

Gunther je odveo momke nazad u grad. Nasuprot sarkastičnim, zajedljivim i djetinjastim komentarima novinara WWN-a, koji su očito očekivali tipa koji živi u sqwhatu doručkujući speed u 40-ima da bi održao iluziju koju o njemu imaju oni koji samo traže nešto da prodaju novine, potpuno nesvjesni da se život odvija i iza senzacionalističkih naslova, izvan ovih neprofesionalnih djetinjarija, Gunther se čini sasvim sjajnim uvrnutim tipom koji i dalje nosi svoju oštricu unatoč stabilnom poslu i braku. S naše pozicije gospoda su propustila pitati nekoliko bitnih pitanja, no odlučujemo to gledati kao posljedicu šoka ove genijalne zavrzlame koju im je Gunther pripremio. Kad si na vikingovom teritoriju daj poštovanje!

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2