Skip to main content
  • 4.03.2019.

Istraživanje: MDMA i Ecstasy opasniji za žene?

Prema jednoj studiji žene su osjetljivije od muškaraca na učinke MDMA, a to se odnosi na osjećaje tjeskobe i depresije do razvoja hiponatremije.

Piše: 


Iako je istraživanje bilo ograničeno ono ukazuje na kemijske razlike u ženskom reproduktivnom sistemu. Trenutno raspoloživa istraživanja pokazala su da su žene osjetljivije na kliničku depresiju nakon upotrebe MDMA ili ecstasya. Razlog tome je što su osjetljivije na pad razine serotonina.

"Čini se da žene doživljavaju psihoaktivne učinke MDMA snažnije od muškaraca i imaju više negativnih učinaka kao što su osjećaj tjeskobe, depresije, vrtoglavice ili sedativa dok su pod utjecajem ove supstance", kazao je 2015. Gillinder Bedi, docent kliničke psihologije na Sveučilištu Columbia.

Osim viših razina depresije, druge studije su otkrile da žene općenito imaju lošiju kvalitetu sna i niže rezultate na ljestvici mentalnog zdravlja od muškaraca i to nakon uzimanja escstasya zaključuje. Čimbenici kao što su tjelesna težina ili ako pojedinac pije ili uzima više od jednog ecstasya može isto utjecati na ove rezultate. No, ispada da ženski reproduktivni sistem ipak igra značajnu ulogu u tome kako žene reagiraju na droge. Prema jednoj anketi iz 2015. koju je objavio Global Drugs Survey gdje je istraženo preko 23 tisuće korisnika ecstasya iz 25 različitih zemalja, žene su bile gotovo dvostruko više hospitalizirane nakon uzimanja MDMA.

Također je prilično zabrinjavajuće bilo vidjeti kako potencijalno fatalna hiponatremija je češća u žena koje uzimaju ecstasy. Zapravo 90% slučajeva uzrokovane ovom tableticom je prijavljeno kalifornijskom sustavu za kontrolu trovanja tijekom petogodišnjeg razdoblja. Hiponatremija utječe na korisnike MDMA jer se osjećaju strašno žedni, te stimulira izlučivanje antidiuretskog hormona AVP koji sprječava mokrenje.

Razlika u učinku je "možda povezana sa fazom menstrualnog ciklusa i mogla bi objasniti individualnu tendenciju za žene da razviju hiponatremiju", rekli su istraživači koji su testirali koncentraciju krvi kod rejvera na festivalu Awakenings u Nizozemskoj. Pri tome su utvrdili da 27,3% žena ima blagu hiponatremiju u usporedbi sa samo 3% muškaraca.

Zbog toga su uputili zajednički savjet da žene ostanu hidrirane i piju puno vode.

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2