Skip to main content
  • 11.05.2018.

Izbacivač iz Berghaina radi na novom projektu u Beogradu

Tijekom svibnja i lipnja, po prvi put u 30 godina dugoj karijeri, Sven Marquardt će raditi na projektu izvan Berlina.

Piše: 


Veliku inspiraciju koju je pronašao tijekom boravka u Beogradu tijekom lipnja 2017., pretočit će u seriju fotografija čiji će glavni akteri biti Beograđani. Njegov boravak će u suradnji sa Goethe Institutom biti realiziran od 2. svibnja do 6. lipnja 2018.

Sven Marquardt je njemački fotograf koji je prve fotografije zabilježio još početkom 80-tih u istočnom Belinu. Od tada se intenzivno bavi analognom fotografijom uz prirodno osvjetljenje, što je specifičnost njegovog rada. Tijekom posljednjih nekoliko godina, njegova djela su postigla izuzetan uspjeh. Serije fotografija, u kojima uglavnom predstavlja portrete ljudi koje sreće u svom okruženju ili u tijeku istraživačkih projekata, predstavio je u mnogim zemljama: Japanu, Njemačkoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, Brazilu, Gruziji, Španjolskoj, na Filipinima u Australiji i Kanadi. U Beogradu se predstavio izuzetno uspješnom izložbom fotografija koje su nastale tijekom 80-tih u istočnoj Njemačkoj ali i posljednjih godina u Berlinu. Marquardt ima bogatu umjetničku karijeru koja je u mnogočemu bila uslovljena društveno-političkom situacijom prije i poslije pada Berlinskog zida. Njegov rad je cenzuriran u Istočnoj Njemačkoj, a sa cenzurom se susretao i zbog njegovanja specifičnog vizualnog identiteta koji, kako se navodi, nije bio u skladu sa standardima izgleda muškaraca u socijalističkoj državi.

U lipnju 2017. Sven Marquardt se po prvi put predstavio beogradskoj publici izložbom ''Future's Past''. Izložba je reflektirala tri desetljeća njegovog rada. Greyscale fotografije nabijene su simbolizmom kao i referencama iz povijesti umjetnosti koje nisu tako lako uočljive i zahtjevaju pažljivo posmatranje. Rad na ulazu u čuveni Berlinski klub Berghain svakako je inspirativan za Marquadta.
{youtube}PyVDJNgR0cw{/youtube}

Pored karijere fotografa Sven je poznat kao "face check" čuvenog berlinskog techno kluba Berghain. Svatko tko je ušao, ili nije ušao u Berghain zna da upravo Sven čeka na kraju reda i odlučuje da li ćete ući u klub ili ne. Svatko tko je planirao odlazak na ovo mjesto misli da zna strategiju sigurnog ulaska, a o tome se može saznati i na nekoliko blogova i YouTube tutorijala, ali možda se ne zna da je Marquardt od 2007. godine zaslužan za oblikovanje vizualnog identiteta Berghainovog labela OstGut Ton.

Možda je zanimljiv podatak i to da se na coveru albuma jednog od berlinskih techno producenata Len Fakija, nalazi upravo njegova fotografija – misteriozni portret starije žene, prodornog, ali vrlo dopadljivog pogleda. Autor ovog projekta je Ljudmila Stratimirović, umjetnička direktorica Kulturnog centra Grad.

Kulturni centar Grad od 2014. godine razvija artist in residence program pod nazivom "Inspiracija Beograda". U suradnji sa stranim kulturnim centrima, institutima i ambasadama u Beogradu, kao i uz podršku Ministrstva za kulturu Republike Srbije, do sada su u okviru programa gostovali mnogi umjetnici iz Njemačke, Austrije, Španjolske, Finske, Švedske, Švicarske, Francuske, Japana, SAD, Australije, Bosne i Hercegovine. Cilj programa je da upozna umjetnike, kustose, teoretičare sa domaćom scenom i omogući realizaciju budućih projekata koji uključuju suradnju sa domaćim umjetnicima. U fokusu programa je predstavljanje potencijala domaće scene široj svjetskoj publici.

soul gravity desktop
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.