Skip to main content
  • 7.08.2012.

Knjige koje su inspirirale elektronsku glazbu

Htjeli bi pročitati dobru knjigu o elektronskoj glazbi, njenoj povijesti i razvoju ili bi htjeli spojiti uživanje na plaži s omiljnim štivom. Predlažemo par knjiga koje su inspirirale elektronsku glazbu i obratno.

Naslovna foto

Laurent Garnier – Electrochoc

Bill Brewster & Frank Broughton: Last Night a DJ Saved My LifeSlužbeni naziv knjige je Last Night a DJ Saved My Life: The History of the Disc Jockey, na 100 stranica opisuje DJ kulturu te stvaralaštvo pionira elektronske glazbe kao što su Larry Levan i Frankie Knuckles. Post disko era je odlično pokrivena, ali se suvremena glazba obrađuje se samo u posljednjoj četvrtini ove knjige, no autori redovno osviježavaju podatke u knjizi na www.djhistory.com.

Simon Reynolds: Energy Flash: a Journey Through Rave Music and Dance Culture
Simon Reynolds se smatra jednim od najistaknutijih novinara u svijetu elektronske glazbe. Pisao je za The New York Times, Spin, Rolling Stone, The Guardian, Village Voice, Melody Maker, The Wire, Mojo i mnoge druge publikacije, no knjiga Energy Flash: a Journey Through Rave Music and Dance Culture iz 1998. najbolje prikazuje uspon rave kulture pogotovo u Engleskoj, te navodi izdanja koja su obilježila rane 90-te.

Dan Sicko: Techno Rebels: The Renegades of Electronic Funk
Dan Sickova knjiga Techno Rebels pojavila se 1999. kao kronika rane techno glazbe. Ova se knjiga usredotočila na techno iz ranih 90-ih, dobro napisana opisuje Detroitske i europske pionire ove glazbe. Svatko tko je zaljubljen u techno trebao bi ju pročitati.

Sean Bidder: The Rough Guide to House Music
Do knjiga koje govore o underground house glazbi uvijek je bilo teško doći, zato ovaj Sean Bidderov vodič donosi što je više moguće informacija u malom formatu u kojem je tiskan i u formi enciklopedije koju predstavlja. Sadrži informacije o izvđačima, labelima, pločama i izdanjima. Za house entuzijaste odlična stvar.

Peter Kirn; Keyboard Presents: The Evolution of Electronic Dance Music
Peter Kirn se kao urednik odlučio voditi svojom kolekcijom članaka objavljenih u Keyboard magazinu unutar 30 godina. Ljepota ove kolekcije leži u tome što je pisana iz producentske perspektive, kroz oči glazbenika koji su stvarali tu glazbu i osjećaje koje su izražavali kroz nju.

Laurent Garnier: Electrochoc
Knjiga "Electrochoc" prati scenu od njenih početaka, disko ere, funka, rocka, new wavea, do pojave electra, housea , techna i hip hopa…
"Electrochoc" je autobiografija pisana kao roman u kojem je glavni protagonist sam Laurent koji je bio svjedok i aktivni učesnik tih zbivanja.

sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk