Skip to main content

Njemačka planira legalizirati marihuanu

Njemački kancelar Olaf Scholz predstavio je Vladin plan za “lex cannabis”

Piše: 

Njemačka planira legalizirati prodaju i konzumaciju kanabisa u osobnu svrhu, a dozvoljena količina bi trebala biti do 30 grama.

Uz njemačkog kancelara, zakon je predstavio i Ministar zdravstva Karl Lauterbach koji je izjavio da će u ograničenoj mjeri biti dozvoljen i uzgoj za vlastite potrebe, a kanabis će se kupovati u specijaliziranim ovlaštenim prodavaonicama te ljekarnama. Prodaja bi bila dopuštena samo punoljetnim osobama.

Njemačka je već legalizirala kanabis za medicinsko korištenje, a s novim zakonom im je plan potisnuti crno tržište marihuane.

“Broj konzumenata i količina THC-a u ilegalnom kanabisu su u porastu. Vlada želi potisnuti crno tržište i dekriminalizaciju kanabis scene, što bi moglo pridonijeti boljoj zaštiti mladih i djece" zaključio je njemački Ministar zdravstva Lauterbach.

Njemački “lex cannabis” poslan je Europskoj komisiji koja će provjerit kosi li se ovaj zakon s pravnom stečevinom Europske Unije. Legalizacija kanabisa u Njemačkoj mogla bi otvoriti 27 tisuća novih radnih mjesta i generirati zaradu od gotovo 5 milijardi eura.

Malta je jedina zemlja članica Europske Unije koja je dosad legalizirala rekreacijsku upotrebu kanabisa, dok u Nizozemskoj zakon dopušta rekreacijsku upotrebu u kafićima u manjim količinama.

U Hrvatskoj se već godinama priča u kuloarima o “lex cannabisu”. Početkom godine na inicijativu Mirele Holly, u saboru je održan okrugli stol o “lex cannabisu”.

hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle deskstop