Skip to main content
  • 3.06.2024.

Ovih 10 festivala se održava na nesvakidašnjim lokacijama

Neki od najboljih svjetskih festivala se održavaju na nesvakidašnjim lokacijama. Istražili smo o kojim je to festivalima, ali i lokacijama riječ te smo složili listu deset najzanimljivijih!

Piše: 

Burning Man

Usred pustinje u američkoj Nevadi, krajem ljeta svake godine se iz temelja podiže mistični Black Rock City koji ugosti na više desetaka tisuća posjetitelja koji tijekom tjedan dana uživaju u jednom od najpoznatijih svjetskih festivala – Burning Manu koji svoj fokus stavlja na “zajednicu, umjetnost, samoizražavanje i samopouzdanje”.

City designed by RodGarrett

Day Zero

Meksički Tulum je postao hit party lokacija tijekom zimskih mjeseci, no među brojnim festivalima i događajima koji se održavaju u nekadašnjem svetom tlu majanske civilizacije, posebno je zanimljiv godišnji rave Day Zero koji se održava u začaranoj šumi. Festival je usklađen s majanskim kalendarom, a iza njega stoji Damian Lazarus koji svake godine dovodi pregršt svojih traženih kolega kako bi napravili maratonski rave u džungli.

Echoes from Agartha

Petodnevna festivalska oaza Echoes from Agartha se smjestila u srcu povijesne turske regije Kapadocija, koja geografski pripada području znanom i kao “kolijevka civilizacije”. Festival svoje pozornice ukomponira u jedinstven pejsaž Kapadocije i njenih vilinskih dimnjaka, drvenih špilja i kamenih formacija koje su godinama klesali vjetar i vrijeme.

Fuji festival

Japaneski Glastonbury” kako mu tepaju se od 1997. smjestio u podnožju svjetski poznate planine Fuji te okuplja više stotina tisuća posjetitelja svake godine. Osim što iza sebe ima očaravajuću kulisu, festival je poznat po svom popratnom sadržaju poput termalnih izvora u kojima posjetitelji mogu uživati između nastupa svojih najdražih glazbenika. Ove godine su potvrđeni nastupi Kraftwerka, Peggy Gou, Jax Jonesa…

Gates of Agartha

Među brojnim svjetskim festivalima koji se organizira na nesvakidašnjim lokacijama je i jedan koji se održava na hrvatskom tlu. Riječ je o glazbenoj odiseji Gates of Agartha koja već drugu godinu za redom antički istarski kamenolom pretvara u plesni podij. Jedna od najljepših glazbenih pozornica na svijetu, smještena u Vinkuranu će 8. i 9. lipnja ugostiti sedam svjetskih headlinera – Adriatique, Avangart Tablot, Bedouin, Dixon, Seth Troxler, TSHA i Vintage Culture. Ulaznice za glazbenu odiseju možete osigurati kroz sustav Entrio.

Adriatique, Avangart Tablot, Bedouin, Dixon, Seth Troxler, TSHA i Vintage Culture

Magnetic Fields Festival

Palača Alsisar Mahal u indijskom Shekwatiju postaje plesni podij za jedinstveni festival koji svakog prosinca okuplja umjetnike iz raznih žanrova koji se fokusiraju na live nastupe – bilo to da su oni techno umjetnici ili pak jazz glazbenici.

Medaina Festival

Medaina Festival je tek najavljeni događaj koji će se sljedeće godie u svibnju održati na jednom od sedam novih svjetskih čuda, napuštenom antičkom gradu Petra u Jordanu. Ime festivala krije značenje u spoju riječi mediteran i arapske riječi za proljeće. Tko će još nastupiti u Jordanu je nepoznanica, ali iza festivala stoje organizatori Tithorea koji već imaju iskustva s dovođenjem velikih imena na jedinstvene lokacije.

Moga Caparica

Na samom kraju Europe, na plaži Costa de Caparica nedaleko od Lisabona smjestio se Moga festival s kojim se slavi klimatski početak ljeta. Kilometarski duga pješćana plaža s oceanskim bespućjem u pozadini je predivna lokacija za zalaske i izlaske sunca te vrhunska elektronička imena. Ove godine se na Moga festivalu plesalo uz Dixona, Francisa Merciera, Jan Blomqvista i druge.

Secret Solstice

Gotovo nikoji festival osim Secret Solsticea se ne može pohvaliti o tome da se održava pod noćnim suncem. U vrijeme ljetnih mjeseci na Islandu, kada sunce ne zalazi, održava se Secret Solstice na gejzirima i u glečerima. Nakon nekoliko godina pauze, ovog ljeta Secret Solstice se vraća kako bi proslavio svoj deseti rođendan.

Unum festival

Već godinama, početkom lipnja, jedna od posljednjih destinacija u Europi koju nije zahvatio masovni turizam – albanska rivijera, točnije grad Shengjin koji je okružen morem i šumama, postaje domaćin Unum festivala. Tijekom šest dana na albanskom boutiqe festivalu glazba ne staje, a ove godine stiže preko 90 izvođača među kojima su Anfisa Letyago, Dubfire, Korolova, Ricardo Villalobos i drugi.

sonus 2
sonic mobile
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
promo clubs
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.