Skip to main content
  • 22.12.2017.

Ples zaustavlja znakove starenja u mozgu, zapravo, čini ga mlađim

Svakoga od nas čeka starost, dob u kojoj nam prijete mentalne i fizičke opasnosti – i dok će naše tijelo nastaviti stariti u jednoj studiji pokazano je kako ples može preokrenuti znakove starenja u mozgu.

Piše: 

Samo da nam je zdravlja, reći će svi kada ih upitaju za godine koje nam slijede, no biti bogati istime nekada djeluje i preteško. Jedan od čestih slučajeva u trećoj dobi je Alzheimerova bolest.

Kada pričamo o toj bolesti važno je spomenuti i hipokampus, područje mozga važno za spoj informacija, te pamćenje, koje biva zahvaćeno trenutkom pojavljivanja Alzheimera.

Pod vodstvom Dr. Kathrin Rehfeld iz njemačkog Magdeburga u studiji Frontiers in Human Neuroscience na grupi volontera sa prosjekom godina 68 pokazano je kako ples ima najveći utjecaj na starenje mozga, te ga održava mladim. Iako su volonteri odrađivali i fizičke aktivnosti poput nordijskog hodanja te fitness programa, grupa koja je bila fokusirana samo na ples za vrijeme studije pokazala je najbolje rezultate.

Ples ima uvelike pozitivan utjecaj na hipokampus područje mozga, koje osim memorije i učenja, biva bitno za balans osobe. Sljedeći zadatak Dr. Rehfeld bit će fokusiran na osobe sa demencijom, te će osmisliti program Jymmin (jamming + gimnastika), spoj zvukova (melodije + ritam) temeljen na tjelesnoj aktivnosti.

Također i sama je dala svoje mišljenje o plesnoj studiji: "Vjerujem da bi svi željeli živjeti nezavisan i zdrav život što je dulje moguće. Fizička aktivnost je jedan od čimbenika životnog stila koji može pridonijeti tome, suprostavljajući se nekolicini čimbenika rizika i usporavajući pad dobi. Ples je moćan alat za postavljanje novih izazova za tijelo i um, osobito u starijoj dobi."

Izvor – [MedicalXpress]

brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop