Skip to main content
  • 8.02.2023.

Poslušajte kako zvuči elektronička glazba koju kreira umjetna inteligencija

Groznica za umjetnom inteligencijom se nastavlja. Već smo pisali o Dall-E-2 koji generira fotografije, a sad nas umjetna inteligencija gura korak dalje

Piše: 

Googleovi istraživači rade na projektu umjetne inteligencijeMusicLM” koji pretvara tekst u glazbu. U nedavno objavljenom znanstvenom članku, predstavljen je “MusicLM” koji je kreiran od baze podataka koja sadržava više od 280 tisuća sati glazbe.

Umjetna inteligencija s tom količinom podataka, može generirati i skladati potpuno nove pjesme koje variraju od laganog jazza sa saksofonom i pjevačem do berlinskog techno zvuka 90-ih godina s niskim basovima i jakim kickovima.

Prema navodima u znanstvenom članku, “MusicLM” ima potencijal da kreira pjesme i od već postojećih melodija koje je dovoljno otpjevati ili odzviždati. Usprkos uspješnom kreiranju melodije, “MusicLM” i dalje je nedovoljno razvijen da bi stvorio smisleni tekst pjesme.

Umjetna inteligencija je generirala nekoliko zanimljivih glazbenih isječaka kao što je melodični techno ili pak fuzija EDM-a s reggaetonom obavijenim futurističkim svemirskim zvukom.

MusicLM” je i dalje u razvojnoj fazi te ga Google još uvijek nema namjeru objaviti i učiniti dostupnim za javno korištenje.

sonus 2
paul 2 mobile
Vektor je najnovija audiovizualna instalacija renomiranog umjetnika svjetla Christophera Baudera u Kraftwerk Berlin
paul 2 mobile
Vektor je najnovija audiovizualna instalacija renomiranog umjetnika svjetla Christophera Baudera u Kraftwerk Berlin