Proširen postav izložbe Nikola Tesla - Mind from the Future

Nedjelja, 25 Veljača 2018

Najveća hrvatska multimedijska izložba „Nikola Tesla – Mind from the Future“ suradnjom autorice i kustosice izložbe, Helene Bulaje Madunić, sa španjolskim kustosima, Miguelom Ángelom Delgadom i Maríjom Santoyo, proširila je svoj postav u Meštrovićevom paviljonu.


Obogaćivanje postava izložbe posjetiteljima nudi 30-ak novih, međunarodnih uradaka inspiriranih Teslom – od ilustrativnih portreta preko stripova do animiranih, igranih i kratkih filmova autora iz čitavog svijeta. Upravo je to ono što genijalca iz Smiljana postavlja kao inspiraciju, odnosno stvarnog heroja neutaživog stvaralačkog impulsa.


Autorica i dvoje istaknutih suradnika predstavili su novi dio izložbe
i rekli ponešto o sebi i radovima inspiriranim Teslom koji su dio njihova umjetničkog opusa. Španjolski kustosi, Miguel Ángel Delgado i María Santoyo, 2014. godine su u Madridu postavili prvu veliku biografsku izložbu o Nikoli Tesli pod nazivom „Nikola Tesla. Suyo es el futuro“, koja je uključivala i TESLA POP sekciju u sklopu koje je bio prikazan isječak iz filma „Mehaničke figure_Inspirirani Teslom“, autorice i kustosice izložbe u Zagrebu, Helene Bulaje Madunić.U sklopu te izložbe prikazan je i kratki film Branislava Brkića, „Tesla and the Lamplighter“. Izložba „Nikola Tesla. Suyo es el futuro“ je od 2015. godine na velikoj međunarodnoj turneji te je predstavljena diljem svijeta, a posebnu je pozornost izazvala u Argentini i Meksiku. Uspješna suradnja na izložbi „Nikola Tesla.Suyo es el futuro“ nastavila se i na izložbi „Nikola Tesla – Mind from the Future“ pa su tako Delgado i Santyo sudjelovali kao savjetnici i kustosi, dok je Bulaja Madunić, nakon izložbe u Madridu, s Brkićem nastavila surađivati kao producentica i art direktorica u okviru njegova dugometražnog animiranog filma i videoigre “Tesla – The Invention of a Dream“, koji je za potrebe izložbe „Nikola Tesla – Mind from the Future“ prenamijenjen“ u interaktivno kazalište koje posjetitelje uvodi u nadrealni svijet futurističkog animiranog 3D filma.Promo Izložba „Nikola Tesla – Mind from the Future“ u Meštrovićevom je paviljonu otvorena do 20. ožujka 2018. godine i nove posjetitelje, ova najveća i najoriginalnija izložba u regiji, širom otvorenih vrata čeka u svojoj proširenoj verziji prenosi Večernji.hr

Proširen postav izložbe Nikola Tesla - Mind from the Future