Skip to main content
  • 3.01.2023.

U Francuskoj kondomi su postali besplatni za sve mlađe od 25 godina

Nakon besplatnih pilula i spirala, Francuzi uvode i besplatne kondome za mlade

Piše: 

S prvim danom Nove godine, kondomi za mlade Francuze do 25 godina postali su besplatni u svim ljekarnama diljem zemlje. Ovo je još jedna u nizu odluka vlade predsjednika Emmanuela Macrona kako bi smanjili i spriječili spolno prenosive bolesti i neželjene trudnoće.


Photo by JOHN THYS/AFP via Getty Images

Francuski predsjednik predstavio je plan početkom prosinca, prvenstveno namijenjen za mlade od 18 do 25 godina, ali je nakon kritika proširen i na maloljetnike. Već godinu dana je na snazi mjera o besplatnoj kontracepciji, uključujući pilule i spirale, za žene do 25 godina, a prije toga su pravo na besplatne pilule protiv začeća uživale djevojke do 18 godina. S inicijativom o kondomima Macron nastoji riješiti problem spolnog zdravlja mladih.

Neki gradovi u Europi, kao i noćni klubovi te festivali već godinama dijele besplatne kondome kako bi pomogli u zaštiti svojih stanovnika, posjetitelja ili partijanera, no Francuska je među prvim zemljama u Europi koji su kondome učinili u potpunosti besplatnima za neku dobnu skupinu.

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2