Skip to main content
  • 11.06.2024.

Žuvi i Commissar Lag ovjekovječili “Techno vjeverice” zaraznom pjesmom

Fenomen s plesnih podija s kojim se moglo susresti tijekom 90-ih i ranih 00-ih je od ovjekovječen od strane splitskog repera i novosadskog techno ambasadora.

Piše: 

Commissar Lag je objavio dugoočekivanu obradu pjesme “Techno Vjeverica” splitskog repera Žuvija na svojoj etiketi Projekti Sa Specijalnim Potrebama.

Žuvi je svoju originalnu verziju “Techno Vjeverica” objavio početkom 2022. na albumu “Turboshow 3“. Commissar Lag ju je već odavno obradio te puštao u svojim setovima, a posebnu pažnju s njom je izazvao na svom drugom nastupu u berlinskom HÖR-u, kada je “Techno Vjevericu” odabrao kao traku s kojom će zaključiti set.

Obrada “Techno Vjeverica” je zasad dostupna na YouTubeu, dok na ostale streaming platforme dolazi krajem tjedna.

Fenomen “techno vjeverica”

Tijekom godina, u nekoliko vjeverica smo pisali o fenomenu “techno vjeverica” za koje postoji više definicija, kao i objašnjenja njihovih uloga na partyjima. S “techno vjevericama” smo se na plesnim podijima mogli često susresti od početka 90-ih pa sve do sredine 2000-ih. Još 2007. jedna naša pratiteljica i techno vjeverica je pojasnila kako prepoznati “techno vjevericu”, a to je po kričavim bojama koje vrište, ali ipak nije to kod svih isto “Sa početkom odlaska na partyje većina upada u ono “vjevasto” stanje. Dakle eksplozija boja, frizure koje prkose gravitaciji, tisuću detalja i sve vrišti – joj vidi me ja sam mali partijaner”

Iako Žuvi kroz rep govori “ona voli dobar techno, nego disat zrak“, same “techno vjeverice” su tijekom godina su izlazile i na druge elektroničke žanrove, što dokazuju fotografije iz Slovenije i kultne Ambasade Gavioli kada ih se uhvatilo na na gostovanjima Joe T. Vanellija, Martina Solveiga, Erick Morilla, Jeff Millsa, Hernan Cattanea ili Chris Liebinga.

Arhivsku fotogaleriju “techno vjeverica” u Ambasadi Gavioli iz ranih 2000-ih pogledajte ovdje.

sonic desktop
sonic mobile
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
sonic mobile
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.