Skip to main content
  • 5.07.2018.

Francuski ambasador klupske kulture na Fresh Wave festivalu

Sve što tvoja ljetna persona treba su valovi, svježina i glazba i srce je na mjestu. Baš sve od navedenog nalaziš na banjalučkom Fresh Wave festivalu na Kastel tvrđi.

Piše: 

U sedmom izdanju od 9.-11. kolovoza zvučnici pričaju svoje ljetne priče uz defile velikih iza pulta pa su tobom na zmiji lineupa ujedno i Boris Brejcha, Deborah de Luca, Julian Jeweil, Sander Van Doorn, Monika Kruse i regionalna muzička imena: Andrew Meller, Mladen Tomić, Nebs Jack, Siniša Tamamović, Edy C, Kristijan Molnar, Life4Funk, Zlatnichi… I? I ravno iz francuske klupske ambasade, na kulturnoj podlozi ulica pod Eiffelom odgojeni Oxia, jedan iz Partenona globalnog house/techno sektora plesnog.

Pa tako "Pričam ti priču o…" segment nosi danas Oxiu kao glavnoga lika. Punim imenom Oliver Raymond, Oxia tjera na ples već 20 godina, a nema tog kontinenta koji ga nije gledao za pultom, dok se impresivna lista remixeva smješta na divove 8bit-a, Hot Creationsa, Saveda, Knee Deep in Sound-a, a kolaboracije pucaju po šavovima od visokoprofilnih zapaljivosti floora kao što su Agoria i Miss Kittin. Jedan od najvećih hitova koji je ikada pogodio klubove bio je upravo njegov "Domino" –  traka izdana za Kompakt 2006., da bi  prethodne godine doživjela reanimaciju kao remix na Agoriinom "Sapiensu" gdje svoje vještine remodeliranja prilažu Frankey & Sandrino, Matador i Robag.

Rane tinejdžerske godine već su sa sobom donijele glazbenu glad koja se hranila funkom  i discom. Debitirao je na lokalnom funk radio showu, a uskoro se u estetiku gnijezde i new wave i rani house. Srednjoškolske klupe donijele su upoznavanje s glazbenim partnerom Stephaneom Deschezeauxom s kojim s do '94. već razvio live act "Oxia", a duo se razilazi ranih 2000-tih  i Oliver nastavlja pod aliasom kao solo projekt. U međuvremenu s Kiko nastaje label Ozone i zatim Goodlife s The Hackerom i Alexom Reynaudom. Sve više pažnju mu u novom tisućljeću privlači i techno i stoga 2004. nastaje debi solo album 24 HEURES kao posveta detroitskoj sceni, a izlazi s Goodlifea. Oxia nastavlja stvarati trake, remixeve i mix kompilacije koje se penju na vrhove ljestvica, dok 2. album "Tides of Mind" izlazi 2012. s francuskog Infiné Musica. Dvije godine kasnije izlazi i "Perception EP", a 2016. "Unity EP". Iste godine s kolegom i blskim prijateljem Nicolasom Masseyefom stvara novi label – Diversions Music, dok je jedan od najzapaženijih nepopustljivih novih remixeva Oxiina je prerada Mobyeve bombe iz '99. ‘Why Does My Heart Feel So Bad ?’ izdan na španjolskoj Suari. Kako kažu, nebo je granica, a da bi došao do neba krećeš sa zemlje, a koliko još do stratosfere – dođi i provjeri na Fresh Waveu!

Nemaš li još svoju kartu u džepu, po festivalsku ulaznicu za sva tri dana navrati na kupikartu.ba. i neka nove svježe valne funkcije rashlade i izliječe sve užeglo i slomljeno unutra.
 

sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2