Skip to main content
  • 14.05.2018.

Meštrevo novo ruho u oazi bass glazbe na Outlook festivalu

Meštar drum 'n' bass i jungle ritmova Shy Fx-a poziva sve mlade i one koji se tako osjećaju na novu dvoznamenkastu feštu Outlook festivala.

Piše: 

Od ulaska u glazbeni svijet Andre Williamsu trebalo je tek dvije godine da se predstavi svijetu i zacementira svoju statuu kao predvodnika drum 'n' bass i jungle scene.

Planeti poznatiji kao Shy Fx, Andre je svoj put započeo 1992. godine debitantskim singlom 'Jungle Love'. Iako mu je već ta prva otvorila mnoga vrata izdavačkih kuća, ona najpoznatija koja stiže 1994. godine najviše ga je proslavila i stvorila temelje za daljnu karijeru kao jedan od glavnih igrača bržeg i energičnijeg ritma.

"One day some of the kids from the neighbourhood, carried my mother’s groceries all the way home. You know why? It was outta respect." Sigurno su i mlađoj i starijoj generaciji poznati stihovi breakthrough singla Shy Fx-a, 'Original Nuttah'. Klasik koji je zadnjih godina brzo srcu prirastao i mlađoj populaciji, čak je dospio i na pop UK top ljestvicu. Široki spektar ljudi dijeli žestoku strast prema njoj, a i danas djeluje kao as u rukavu uz koji svi mogu zajedno pjevati na nju.

Svoju inspiraciju za DJ-a pronašao je u svome djedu koji potječe iz reggae soundsystem kulture, koji je i sam ujedno bio DJ, 70-ih.

Sljdeći veliki korak za Shy Fx bio je pronalazak partnera s kojime je odmah kliknuo i sa kojime radi dva studijska albuma. Prov je zajedno sa T Powerom izbacio 2002. 'Set it Off', a 2005. 'Diary of a Digital Soundboy'. Konstantne produkcije drugačije i unikatne svaka na svoj način dovele su ga do labela kao što ju Pete Tongov FFRR. Ovaj drugi 'Diary of a Digital Soundboy' stiže pak na njegov vlastiti label nakon odluke o konsolidiranju svojih izdanja na vlastitu etiketu, vrata otvara Digital Soundboy Recordings.

Poznat po brojim suradnjama sa brojnim poznatim glazbenicima, Shy Fx je od tada surađivao sa Dizzee Rascal, Emeli Sande, Naughty Boy, Plan B, Yasmin, Wiley, Donae'o i Roses Gabor.

Iz godine u godinu pokazivao je različite izbore stilova od onih prethodnih, a ona koja to najbolje može dočarati je prošlogodišnja 'We Just Don't Care'. Njegovo moderniziranje svjedeno je dočekano sa pljeskom pa tako i na BBC Radio 1, Mista Jam ju uvrštava u svoj serijal 'Hottest Record in the World'.

Kako su promjene kod glazbenika bitan dio kolača tako je i za Andre-a ovaj korak prema naprijed bio logičan potez. S tim singlom označio je početak nove ere gdje iako gledamo u istu sliku SHy Fx-a, prizor je potpuno drugačiji. Londonski znalac koji ima snagu držati ravnotežu između vjerodostojnosti undergroundu kao i komercijalnoj privlačnosti nošenja drum 'n' bassa i junglea na novu razinu.

Nedavno je izjavio kako se u današnje vrijeme pjevanje može smatrati novim plesom. Bez obzira o kakvoj se pjesmi radi, ako pružite publici priliku da zapjeva, osvojit će svaki plesni podij prije svakog dropa. Kaže da su idealne stvari za festival bilo koja pjesma od Bob Marleya, a da li na taj način odati počast i svojoj prvoj ljubavi reggae zvuku, morat ćete provjeriti sami dolaskom na Outlook festival, gdje se priključuje trozubom beskompromisnom drum 'n' bassu Noisie, te britanskom veteranu d'Bridgeu.

Outlook se održava od 6. do 9. rujna, a ulaznice možete potražiti ovdje. Ne zaboravite da je koncert otvorenja u pulskoj Areni 5. rujna za koji se ulaznice mogu kupiti preko Entrio sistema.
 

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2