Skip to main content
  • 6.05.2005.

Budućnost DJ tehnike: Vinyl, CD ili MP3? (I. dio)

Dok zvijezde DJ-i elektronske scene gotovo svih stilova, vrte gotovo isključivo sa vinyl-a, dotle su ostali DJ-i ( citaj – pustaci muzike i zabavljaci na svadbama ), već prije nekoliko godina svu svoju glazbu stavili na CD-e i jos dan danas ih stavljaju.

Piše: 

Ipak  pred vratima je novi način snimanja 

MP3 DJ-stvo je novi trend sadasnjosti i budućnosti, a to ne znači mnogo rada i muke, nabave glazbenih uradaka, beskonačnog učitavanja i snimanja. Zbog toga newcomeri i pustaci muzike dobivaju svoju priliku.
No do toga još nije došlo u globalu, te u tom smjeru postoji više paralelnih trendova razvoja. U središtu razvoja mnogih proizvodjaca MP3-DJ-programa i CD-Playera nalazi se danas i simulacija vinyla pomocu kompjutera, MP3 programa i normalnog DJ hardwera, mixete , gramofona te kodnih vinyla ( FINAL SCRATCH, SERATO SCRATCH, D-VINYL ).

U sjeni tih trendova nastaju projekti koji s JOGom jednostavno simuliraju gramofon (bez ručice). Takavi su novi DJ-CD-Playeri. S takvim profesionalnim CD -playerima su po prvi put i glasoviti scenski-DJ-i otkrili da CD medij može poslužiti i za njihove svrhe. (Grooverider je prema godišnjem prikazu "Knowledge" bio napola uspješan). Prošla su vremena kada su neki proizvođači mogli prespavati neki trend, kako bi drugi mogli nametnuti nove standarde jer novi standardi se radjaju svake godine.

" Najnoviji standard " je ( mada, meni i nije jer rodilo se nesto novije a o tome cemo drugom prilikom ) original HO2 nizuzemski izum, koji je kasnije prodan firmi STANTON "Final Scratch", kako bi vinyl sluzio za reprodukciju digitalne glazbe, te se vec neko vrijeme, kao i oni drugi proizvodjaci, mogu nabaviti u trgovinama.

Komu je što potrebno?
Odgovaraju li novi aparati i programi koji dolaze na tržište zahtjevima DJ-a?

Široko rasprostranjena klutura vinyla, dvostranih ploča, ima svoj šarm, vrlo je jednostavna te se zvučno bolje mogu reproducirati vlastiti ili tuđi unikati nego li na CD-u i MP3-Playerima.

Je li to tako loše, da komandni pult CD-Playera katkada izgleda kao pilotska kabina u zrakoplovu? Ne bi li trebali izumitelji s nešto više suzdržanosti
pristupati novim tehnologijama?

Mnogi CD-DJ-i poznaju već dugo vremena to moderno sredstvo u odnosu na viniyl-e. Samo jednom točkom se može označiti CUE POINT, da od nje Mix odmah krene punom snagom, bez straha od kašnjenja. Osim toga mogu se korisiti mnogobrojne Loop- i -Sample funkcije; n.pr. kako bi se složio dulji uvod, ili kako bi se više puta ponovilo neko posebno zanimljivo mjesto te razni efekti kao filter, echo, brake, scratch i sl.

MP3-DJ-program "Traktor" sa svojom Loop funkcijom ima mogućnost, da se Mix više puta ponovi i preradi, a to DJ-u otvara nove mogućnosti. Tako se može na bilo kojem mjestu u reprodukciju ubaciti neki Loop u unaprijed određenom trajanju.

Program će u svakom slučaju prepoznati pravilan BPM-e, te se tako može upotrebljati Loop, a da se ne moraju označavati nikakve Loop-točke. Osim toga Dj može svoje Mix-eve snimiti, i u njih ubaciti neke sekvence koje još više uljepšavaju njegov Mix, te onda to opet snimiti i reproducirati.

DJ će u klubu u normalnim okolnostima naći određenu opremu. To su većinom dva gramofona, mixer i jedan CD-Player za silu ili za neke vlastite uradke. No u praksi nije tako jednostavno jedan takav Setup prilagoditi vlastitim potrebama, posebno ako on nije jedini koji će te večeri " vrtiti " glazbu. Nije nikakav problem na mixer priključiti dva chinc-izlaza od CD-Playera ili drugog uređaja. No, nešto će teže biti naći koliko toliko prikladno mjesto za računalo, ili za još neki CD-Player, na radnom mjestu koje je već donekle definirano.

Još je teže priključiti monitor, a bolji Laptop bas i nema svatko.

Mac-Laptopi nisu prikladnji za audio-programe, jer profesionalni DJ-programi postoje u prvom redu za PC-e. Kod mnogih PC-Laptopa je teško dobiti pravi pregled stvarne kvalitete zvuka. Zapravo, ne postoji još niti jedan proizvođač Laptopa, koji bi ozbiljno krenuo putem proizvodnje Laptopa koji bi bio namijenjen glazbenicima i DJ-ima, n.pr. s velikim audio-mogućnostima ili barem s malom tastaturom za glazbenike.

Svatko si mora sam nabaviti sva moguća poboljšanja, a to znači mrežu kabela i probleme s usklađenošću. Ali apsolutno je potrebno usb-ulaz koji danjasni svaki novopeceni laptop ima, kako bi se bez problema moglo s DJ-kolegama izmjenjivati Backup-podatke i podatke na Desktop-ovima iz kompjutera.

Napisao: Saša Krnjić (DJ NR-HR)

sea star desk
sea star mobile
Vezani članci
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
brejcha 1
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju