Skip to main content
  • 5.11.2016.

Predavanje: Ulične droge i Hamlet!

16. stoljeće je taman prelazilo u 17. kada je buraz Shakespeare, nindža riječi, sjeo kraj voštanice, dograbio pero i napisao jednu od najznačajnijih tragedija ikada napisanih.

 
Hamlet je tako postao beskonačno reproducirano i proučavano djelo u kojem danski kraljević, pod sugestijom duha svoga ubijenog oca, vijeća bi li trebao ubiti strica odgovornog za fratricid, koji je ujedno u međuvremnu i preuzeo prijestolje i oženio bratovu udovicu aka Hamletovu majku. Kakve sve to veze ima s uličnim drogama pitate se? To ćete morati provjeriti na predavanju koje će se 13. studenog održati u prostorima zagrebačkog Pločnika, odmah po panelu o osnivanju DJ udruge. Započinjemo u 19.30, a na katedri stoji uvriježeni dr. Siniša Zovko.

FB EVENT: Jezgra – konferencijsko-edukativni program

 
Koju lepezu tema ćemo pokriti? Svaka kultura koja u svojoj esenciji ima i zabavu ujedno sa sobom vuče i kolateralne repove zlouporabe supstanci. Često marginalizirana i u ovom svjetlu naglašavana kultura elektroničke glazbe, u posljednjih 30-ak godina specifično se snažno povezuje s opijatima i izletima u sintetička susjedstva supstanci do mjere gdje je rave postao gotovo sinoniman s konzumacijom. Djelom temeljeno na istini simultanog pojavljivanja elektronike i eksplozije rekreativnih droga, a djelom na mentalno lijenom perpetuiranju mita po kojem se između uživanja u elektroničkoj glazbi i konzumacije droga stavlja znak jednakosti, stvoren je konglomerat predrasuda koji se stalnim ponavljanjem kružnima argumentima u beskonačnoj autogeneriranoj petlji potvrđuje.

 
Realnost je takva da će se iste prakse zateći i izvan domene elektronike no okupit ćemo se u nedjelju kako bi razmotrili baš ovaj specifičan element. Jezgričnost Scenine edukativne osovine Jezgre orijentira se specifično na elektroničku glazbu i s njome povezane evente, ali proći ćemo i čitav spektar globalnih podataka konzumacije gledajući čovječanstvo kao cjelinu i zlouporabu kao globalni problem, a ne lokalni ili specifično zatvoren unutar margina rave kulture.
 
Dr. Zovko tako će se reflektirati na uporabu supstanci unutar ograda velikih festivala kao i na partyje, proći će teme novih supstanci koje su izronile iz podzemlja posljednjih godina i ujedno se dotaknuti načina suzbijanja i kako se ponijeti nađete li se u situaciji koja zahtjeva vašu intervenciju i pomoć. Harm reduction programi ne nastaju kao prešutno opravdanje i dozvola korištenja droga, već kao spoznaja da ne možeš li već u potpunosti suzbiti neku praksu, možeš odabrati manje od dva zla i umjesto bijesa i bespomoćnosti pokušati pomoći. Nikome nije u interesu da ostavi život na podiju. Cilj je približiti ugroženu populaciju ovisnika terapijskim programima ili, onima koji nemaju nikakvog interesa zvijer navike ostaviti da spava, maksimalno minimizirati nastanak zdravstvene i socijalne štete koja bi mogla proizaći iz uporabe droga.

 
Po UNDOC izvješću iz 2013. između 167 i 315 milijuna osoba (3.6. do 5.9 % globalne populacije odraslih) u rasponu od 15 do 64 godine koristi ilegalne droge, od čega 180  milijuna uživa marihuanu, 14 milijuna petlja s amfetaminima, 17 milijuna se uteklo bijelim padinama kokaina, a 16 milijuna opijatnim tipovima droga dok je 14 milijuna drogu uzelo intravenozno.
 
Jedini način da se postojeće stanje mijenja u bilo kojoj domeni života je da u jednadžbu uvedeš nove informacije koje tada imaju mogućnost stari problem pogledati u novom svjetlu i omogućiti pronalaženje do tada skrivenog rješenja. Educiraj se i imaj na umu da će možda podataka koji saznaš u nedjelju jednom tebi ili nekome u tvojoj blizini činiti razliku između plesa na vječnom podiju i života. Vidmo se u Pločniku 13. studenog!
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2