Skip to main content
  • 28.06.2016.

Marcel Dettmann stiže na Movement!

Voliš li se kojim slučajem gibat gibat, na pozadini probranih globalnih zvučnih arhitekata, parkiraj ovo ljeto stopala na lokaciju The Gardena od 28. srpnja do 1. kolovoza.

 
Nekoliko dana pod suncem Tisnog bijesni klica na prelasku tisućljeća rođenog festivala u Detroitu. Od Detroita, preko Torina, novi izdanak niče baš na tvojoj obali. 
 
Znaš li što je kinestetika? Kada se sve u tebi napne za pokret, kada mišići i tetive stoje u niskom startu novih početaka stezanja i opuštanja, kada mozak orgija u oduševljenu pokreta… Za sve ovo stoji Movement. Pokret je katarzičan i liječi, tresuckanje kosti vraća sve razdjeljeno u tebi natrag na mjesto. Za one koji znaju što ih na pokret tjera na lokaciji se raspakiravaju velikani kao što su Sven Vath, Solomun, Nina Kraviz, Dave, Clarke, Ben Klock, Robert Hood pres. Floorplan, Octave One, Derrick May, David Morales…  a s nama je i berlinski druid digitalnog, Marcel Dettmann, jedan od najvećih pogonskih kotačića u mašineriji suvremenog techna čiji put je neraskidivo povezan s institucijama Berghaina i Hard Waxa.

 
Među najranije utjecaje klinca odraslog u malom gradu u blizini Berlina ugnijezdili su se Depeche Mode, The Cure i Front 242, kao i post-punk, EBM  i industrial. Sve ovo pružilo je finu plodnu podlogu, pa kako se najbolje stvari događaju onima koji su pripremljeni, u bazu sakupljenog odjednom je uletio techno i pustio korijen. Kako veliki traže okolnosti koje im odgovaraju i ako ih ne mogu pronaći stvore ih sami, tako je mladi Marcel gledajući nedostatak specijaliziranih trgovina elektroničke glazbe od 1995. do 1998. prodavao vinilke direktno iz svoga doma.
 
Sredinom 90-ih si ga uglavnom mogao naći kao stalan postav Berlinskih podija, a rezidenti u E-Werku i Tresoru uskoro pale plamen interesa za zvuke Detroita i Chicaga. Prva velika prilika pomolila je glavu kada je preuzeo rezidenciju u Berghainovom prethodniku Ostgutu. Stiže poslovna ponuda od Hard Waxa, Marcel pakira kofere i iz rodnog gradića seli u bujajući Berlin. Nastaje i MDR (Marcel Dettmann Records) koji postaje platforma kristalizacije osobne zvučne estetike, ali ujedo i lansirna rampa s koje polijeću novi talenti. Ono što Marcel radi najbolje je hodanje po užetu razapetom između bezvremenskog i ultimativno modernih soničnih eksperimenata.

 
No u doba kada renesansu gledaš u retrovizoru povijesti, Dettmann stiže kao renesansna figura svestranog umjetnika koji proliferira u razna područja – izložbe fotografija, suvremeni ples, filmska glazba – i sve ovo dolazi naizgled bez truda. Jednostavno manifestacija onih koji žive za glazbu i u glazbi.
 
A ti dragi naš s nezasitnom glađu za novom glazbom možeš komotno klik po klik navratiti na Entrio po, još uvijek superpovoljne, festivalke i jednodnevke. Uživajte u pokretu, mesu, toplini i obećanjima na vratima ljeta!
 
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2