Skip to main content

Jean-Marie Kone: Kad se ujedini oko projekta, hrvatska će scena biti jača

Koneova ljubav prema Lijepoj Našoj traje dugi niz godina. Deset godina ljubavi prema Hrvatskoj obilježio je objavljivanjem materijala »Beautiful People«, a 2016. je 20 godina sretne »veze« proslavio turnejom po našoj zemlji.

Piše: 


– Istina je, postoji nešto posebno između Hrvatske i mene, nešto što traje već 22 godine. Svake godine imam barem jedan nastup u vašoj zemlji. Ne mogu objasniti ili dati poseban razlog zašto toliko volim Hrvatsku: sigurno je da volim vaše ljude. Tijekom i nakon mojeg prvog nastupa u Zagrebu 1996. godine bio sam oduševljen fantastičnom publikom, zaista me iznenadilo ludilo i energija ljudi, a za mene je najbitnije da je na partyju dobra ekipa.
{youtube}zSObEzByhSM{/youtube}

Tijekom godina u Hrvatskoj sam stekao prijatelje za cijeli život, čak imam i svojevrsne rođake u Varaždinu i zbog toga sam još više vezan uz vašu zemlju. Volim cijelu Hrvatsku, hranu, otoke, rakiju… i zbog svega toga sam zaljubljen u nju, kaže nam Kone, DJ koji je dobro upoznat i s našom electro scenom.

Na pitanje koji su mu naši DJ-i najdraži stoga mu je poprilično teško odgovoriti.

– Unaprijed se ispričavam jer ću neke sigurno zaboraviti. Hrvatska scena trenutno je bogata mnogim izvrsnim, renomiranim producentima i novim, mladim talentima. Ima nekoliko izvrsnih DJ-a; spomenut ću naravno svojeg starog prijatelja i odličnog producenta Petra Dundova kojeg znam gotovo 20 godina, otkako smo 1999. radili na jednom zajedničkom projektu. On je, po mojem mišljenju, najbolji ambasador hrvatske elektroničke scene zbog toga što je izvrstan glazbenik i isto takav čovjek. Ima vlastiti zvuk, zna što radi i jako ga cijenim. Tu su i drugi DJ-i poput Ivana Komlinovića kojeg također dugo poznajem. Njegovi su live setovi stvarno dobri, Disrupted Project je također odličan live act, kao i moj stari frend Fabian Jakopetz i mnogi drugi, primjerice mladi dečko Stipe Skokić aka DJ Jock. House scena je također vrlo dobra: PEZNT, Tome R, Andrologic, Yakka i mnogi drugi rade vrlo dobre stvari.

Članak u visokoj rezoluciji preuzmite ovdje.

Drago mi je vidjeti da ima sve više DJ-ica, kao što je Insolate. Zbog toga sam u Parizu pokrenuo ovaj projekt s Tommyjem Vaudecraneom iz udruge Technopol i Goranom iz Klubske scene kako bismo hrvatsku scenu predstavili francuskoj publici. Već dugo pratim vašu scenu i mislim da je dovoljno zrela i zanimljiva da bi bila pozvana u Pariz na proslavu 20. Techno Paradea i Paris Electornic Week. Ponosan sam i počašćen što sam inicirao projekt i što ću konačno predstaviti Hrvatsku u Francuskoj. Za mene će to biti način da zahvalim hrvatskim ljudima, DJ-ima, promotorima koji su mi vjerovali sve ovo vrijeme. Za mene je to neprocjenjivo. Uvijek govorim da se osjećam poput Afro-Francuza kojeg je usvojila Hrvatska, dodaje.
{youtube}h_FiROQBaCk{/youtube}

Kone ističe da hrvatska scena treba i zaslužuje više predstavljanja.

– Promotori iz Njemačke, Velike Britanije i drugih zemalja koji dolaze u Hrvatsku i organiziraju festivale rade dobru stvar, ali mislim da je još bolje odvesti Hrvatsku van, u druge zemlje jer Hrvatska nije samo dobro mjesto za organiziranje festivala, već i zemlja dovoljno dobra da bude pozvana na bilo koje profesionalno okupljanje ili konferenciju kako bi pokazala da ta mala zemlja ima stvarne glazbene talente. Mislim da će im biti zanimljivi i DJ-i koji će nastupiti u Concreteu.

Za promotore će to biti prilika da dovedu više ljudi u zemlju, da izmijene iskustva s francuskim promotorima jer i mi imamo mnogo festivala i sigurno su moguće sinergije. Osim toga, obilježavamo 20 godina Techno Paradea što znači da dugo radimo na svojoj sceni i da se puno toga poboljšalo i učinilo nas jačima. To nam je dalo kredibilitet kod vlasti, za sve je to zaslužna udruga Technopol. Zahvaljujući svemu tome mogli smo organizirati PEW i pozvati druge zemlje k nama. Mislim da bi to bio dobar primjer Hrvatskoj koja ima velikih problema zbog unutarnjih sukoba, ljubomore, ego tripa nekih izvođača i izostankom profesionalizma nekih promotora. Da bi se moglo ujedninjeno govoriti u ime čitave zajednice, potrebni su povjerenje i razumijevanja između aktera na sceni.

No, kad se ujedini oko projekta, hrvatska će scena biti jača. Tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu pokazali ste da kao jedno podržavate svoju reprezentaciju. Zamislite kako bi bilo kad bi se ujedinili svi ljubitelji i akteri hrvatske elektroničke scene. Voljeli bismo stvoriti drugi krug inovacija s nekim novim akterima sa scene, zaključio je za Novi List, a uoči predstavljanja Hrvatske u Parizu.

sonus 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 desktop