Skip to main content
  • 27.07.2018.

Tri dimenzije Dimensions festivala u Puli

Pitaš li fizičara/kozmologa/matematičara/sveznalicu o dimenzijama, nakon dugog udaha da sakupi zraka kako ga ne bi prekidao, bi ti objasnio kako je magični broj baš 11, da struktura stvarnosti i matematika ne mogu podupirati više od 11 dimenzija, no ti trebaš samo jednu.

Piše: 


Pa za vas koji iako trebaju jedno postoje kao multidimenzionalni entiteti, manifestacije sliva svih stvari koje volite ne otvaraju se tamo negdje u eteru, subatomskom ili supersudaračima, već u Puli, na kamenoj utvrdi Punta Christo. Iz svakodnevnog u njegovo naličje, u ideal života kakav bi trebao biti za dobrobit tvog unutarnjeg plesnog nukleusa translatiraš na prikladno nazvani Dimensions Festival od 30. kolovoza do 2. rujna, s koncertom otvaranja dan ranije u Areni..

No kada panika sjedne na mjesto jer logistika i tvoje monodimenzionalno tijelo ne dopuštaju da budeš na više mjesta odjednom, umjesto umnažanja sebe samoga, izuči si pozadine izvođača da bi donio informiranu odluku. Danas smo ovdje da bismo jednu takvu pomoć ponudili i predstavili trijadu Dimensionsa koju čine Margaret Dygas, Underground Resistance pres Depth Charge i Paula Temple.

Jedna Margarita u školskim lektirama bila je smještena uz Majstora, a u našoj vanliterarnoj realnosti Margaret je majstorica sama i to ona koja čini maksimalno moguće s minimalom. Zvuk joj je rođen u New Yorku, dozrijevao u Londonu, da bi bio kirurški rafiniran i pročišćen u Berlinu. S ovom internacionalnom rezonancom Margaret si je stvorila svjetsko ime, a 2007. službeno seli u Berlin i u svom novom domu nastavlja dalje s životnom misijom izdavanja sijane glazbe, pa nastaje krdo EP-eva i punokrvnih albuma koji dom nalaze na labelima kao što su Contexterrior, PowerShovelAudio, Perlon i Non Standard Productions. Ne voli površine i fasade, voli poći duboko u duplje funkcioniranja stvar iza zastora, pa je tako prirodno privlači deep i dob zvuk, no zauvijek zadržava i jednu funky notu koju njen optimističan karakter nosi kao centralnu os. Da ovu rezidenticu Panorama bara pitaš što još voli dobio bi odgovor – mačke, toplo mlijeko i jazz ploče.
{youtube}VE4XuWYzLyk{/youtube}

Za nešto apsolutno stara škola s nultom tolerancijom na mainstream poskočice, sile otpora Underground Resistance predstavljaju Depth Charge. Ovaj gotovo pedesetogodišnjak iz Velike Britanije na sceni je od '89., a nalaziš ga i kao vlasnika labela DC Recordings i Electron Industries. Majstor samplea pionir je remixanja traka kultnih filova bilo da je kung fu filmu (da, da još prije Wu-Tang Clana), hard core westerna ili jednako hard core pornografija, dok ga "tko je tko" elektronike poznaje kao jednog od glavnih i odgovornih za stvaranje žanrova trip-hopa i big beata.
{youtube}yg3wObRcvB8{/youtube}

U hramu svega onog sjajnog, mračnog i techno stoji Paula Temple. Poznaješ je ujedno i kao damu koja je matrijarhalnim imperativom genijalno remixala i hitove Prodigyja stvarajući savršeni soundtrack za horor film, paranoju, bipolarnost ili pak jednu od onih noći na podiju kada je vanjski svijet nevažan jer trebaš popiti pivo sa svojim demonima. Ova Nijemica, koja izdaje i kao Jaguar Woman,  s debitantskim EP-om "Colonzed", pomela je 2013., a invokacija smrtnosti u "Deathvox-u" iz 2014. ponovila je inicijalni uspjeh.
{youtube}pGump0Bk8to{/youtube}

Jednom je slučajnost, dva puta je namjera i vještina. Svestrana, inteligentna i oštra svoje "Speck of The Future" smjestila je i na Jeff Millsov "Exhibitionist" i na Materials Chris McCormacka, a karijera već počinje bacanjem u vatru kada je pomogla razviti novi live performance kontroler MXF8. Tresor, Berghain i love Techno plesali su na HYBRID fuziju DJ seta i live izvedbe, a prvi AV show NONAGON u devet dijelova predstavljen je na ADE-u 2014. Od tada se samo penje i penje i još svašta možeš očekivati od ove vlasnice Noise Manifesta.

Nitko ne zna sve, no sada znaš više no što si znao prije nekoliko minuta. Dođi na koncert otvorenja koji ječi unutra zidova koji nose dva tisućljeća povijest u kamenu gdje su pijesak, suze i znoj Arene sada namijenjeni za glazbene revolucionare Kraftwerk 3D, a potom se sve seli na tvrđu Fort Punta Christo gdje kreće fraktalizacija kroz dimenzije s Nina Kraviz, Anastasia Kristensen, James Holden & The Animal Spirits, Jon Hopkins i Skee Mask. Daleko od jahanja u suton tvoja priča je maritimne prirode i radije bi u njega isplovio? Sjajno, jer sprema se i preko 20 party brodova.

Raspored pozornica 7. Dimensions festivala

A za sve one koji to vole duboko, dublje najdublje, za neklaustrofobične istraživače prolaza, zakutaka i crvotočina pleše se i na povijesnoj lokaciji pulskih podzemnih tunela Zerostrasse koji se spremaju u suradnji s Resident Advisorom dovodeći Bjarki, Volvoxa i Saoirse. Karte za sve regionalce dostupne su OVDJE.
{youtube}X6UoVaAF7XA{/youtube}

brejcha 2
sonus 1
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
sea star mobile
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju