Skip to main content
  • 29.05.2022.

Headliner Movementa Jeff Mills govori zašto je techno rođen u Detroitu

Techno producent i umjetnik iz Detroita objašnjava kako njegova glazba treba potaknuti raspravu i prikaze planeta, zvijezda i putovanja kroz vrijeme

Piše: 

Iako je naširoko povezana s Europom, techno glazba je izumljena u Detroitu početkom 80-tih. Inspirirana futurističkim idealima, generacija kreatora u gradu koristila je tehnologiju koju je mogla dobiti kako bi uvela vrhunski zvuk stvoren od sintisajzera i pokretanja plesnih ritmova. Pritom su pokrenuli jedan od bitnih glazbenih pokreta 20. stoljeća.

S nadolazećim Movement Electronic Music Festivalom, Jeff Mills, međunarodno poznati DJ i producent, koji je započeo na radiju u Detroitu 1980-ih, objašnjava u podcastu za WDET 101.9 FM zašto je techno tako blisko povezan s prošlošću i sadašnjošću Detroita. Na festivalskom afteru večeras vrti i naša Insolate.

Jeff Mills je DJ, producent i umjetnik — i headliner za Movement festival ove godine, a njegov nastup je zakazan u ponedjeljak, 30.05.. Rođen i odrastao u Detroitu, počeo je DJ-ing u svojim tinejdžerskim godinama i postao poznat kao "The Wizard" producirajući radijsku emisiju koja ga je stavila u izravnu konkurenciju s Electrifying Mojo .

Mills kaže da je techno glazba nastala kao zajednica ljudi koji stvaraju zvuk pomoću alata i tehnologija.

To je poput znanstvene fantastike”, kaže Mills, “techno je poput znanosti prosječne osobe samo kroz zvuk.

wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop