Skip to main content
  • 7.03.2024.

Mirela Holy: “Očekujem da ćemo mi legalizirati marihuanu, ali među posljednjim državama u Europi.”

Prije desetak dana, njemački parlament je podržao legalizaciju kanabisa. No, kakva je situacija u Hrvatskoj te hoćemo li i mi pratiti Njemačke stope, istražili su novinari RTL-a.

Piše: 

Naslovna foto

ilustracija – screenshot RTL/Unsplash

Nova pravila u Njemačkoj vrijede od 1. travnja, a to znači da primjerice ako doma uzgajate tri biljke marihuane ili sa sobom nosite do 25 grama trave, ništa vam se ne može dogoditi. Podsjetimo, razlog legalizacije marihuane u Njemačkoj je borba protiv crnog tržišta i bolja zaštita djece i mladih.

Reakcije na legalizaciju marihuane u Njemačkoj pristižu i iz Hrvatske. Novinari RTL-a su razgovarali s Mirelom Holy, bivšom ministricom zaštite okolišta te autoricom “lex cannabisa” s kojim se pokušalo legalizirati marihuanu u Hrvatskoj.

Mirela Holy je pozdravila odluku Bundestaga, no istaknula je da su tri dozvoljene biljke premalo te je dodala “One su dovoljne za rekreativne svrhe, ali za medicinske nisu, i zbog toga smo mi predložili da se ide sa devet ženskih biljaka u punom cvatu. Tu imamo turističke, ekonomske, rekreativne, društvene, ekološke svrhe, ne treba zaboraviti ekološke svrhe, jer je konoplja fitoremedijator, ona čisti tlo i daleko bolje upija CO2″

U saborskoj raspravi o “lex cannabisu” preklani je spomenuto i da bi se legalizacijom u deset godina otvorilo 100 tisuća novih radnih mjesta. Zakon nije prošao tada, teško sada može pomoći njemački trend. “Da će se sigurno i druge zemlje voditi njenim primjerom, i meni je žao što Hrvatska nije na čelu tih zemalja jer bismo tako imali daleko veće ekonomske koristi nego što ćemo ih imati sada. Očekujem da ćemo mi vrlo vjerojatno legalizirati marihuanu, ali da ćemo to napraviti među posljednjih državama u Europi.” zaključuje bivša ministrica Holy.

foto: REUTERS/Nadja Wohlleben

Kakva je situacija u ostatku Europe po pitanju legalizacije?

Prvi u Europi koji su odlučili legalizirati marihuanu bili su Maltežani prije tri godine, lani su ih slijedi Luksemburžani. Idućeg mjeseca pridružuju im se Nijemci, a ove godine isto planiraju i u Češkoj. Treba podsjetiti na Nizozemsku gdje je trava tehnički ilegalna, ali je svatko može kupiti i zapaliti u famoznim “coffee shopovima”, slično je i u Španjolskoj koja ima preko tisuću tih cannabis social klubova.

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk