Skip to main content
  • 26.02.2019.

Mladi rejveri prosvjedovali jer Rotterdam ruši snove partijanera

Velika drama u okviru partijanerskog života u Rotterdamu: vodeći klub BAR zatvorit će svoja vrata u drugoj polovici ove godine kako bi otvorili mnogo veći klub pod imenom Maatschappij Voor Volksgeluk (MAVV), u prijevodu „Društvo za ljudsku sreću“.

Piše: 


Međutim planovi su definitivno propali. Stvari se mogu naći na ulici, troškovi ulaganja su nestali te jedno od najvažnijih rejverskih mjesta nestaje. Što je pošlo po zlu?

BAR je klub u Rotterdamu koji je započeo kao privremeni mali bar u središtu grada. Trenutno se nalazi u drugom BAR-u, u Schieblocku, višenamjenskoj zgradi za kreativnu ekonomiju, samo 200 metara od glavnog kolodvora. Područje i BAR kao takav su sami po sebi dobar primjer tekuće krize u Rotterdamu gdje mnoge poslovne zgrade još uvijek ostaju prazne, stvarajući zanimljiva mjesta za nove generacije poduzetnika.

BAR je ugostio domaće i međunarodne umjetnike kao što su: Acid Arab, Red Axes, Baris K, Objekt, Call Super, Shanti Celeste, Tihi sluga, Palms Trax, John Talabot, Haker, DJ Tenis, Steffi, Tim Sweeney, Solar, Andrew Weatherall, Joy Orbison, Barnt, Egipatski ljubavnik, Moscoman, Job Jobse, Clara 3000, Dj Sotofett, IF, Hunee, Antal, Optimo, Helena Hauff, Lena Willikens, Young Marco, Legowelt, Dopplereffekt te je godinama surađivao s organizacijama poput Klon, Rush Hour, Giegling, Nachtdigital, Salon zur Wilden Renate, PIP, Dekmantel, Radio Red Light, Bordello A Parigi, Disco Halal i Coméme.

Ideju za MAVV, noćni dvorac za party zaljubljenike su dobili Kristian de Leeuw i Jetti Steffers, osnivači kluba BAR koji je otvoren 2013. godine. MAVV je prostor kapaciteta od 1500 ljudi, malo izvan Rotterdama na Merwe-Vierhavens pristaništu uzduž rijeke Nieuwe Maas. Planirano je potpuno rekonstruiranje napuštenog područja luke koji bi obuhvaćao izložbeni prostor, više plesnih podija i otvoreni filtrirani bazen.

Planovi za upravljanje arhitekturom i logistikom su izrađeni, a razgovori o budućim izložbama i festivalima već su započeli. Prošle su godine odlučili zatvoriti BAR što su i najavili putem Facebooka:Kao napredni noćni klub u središtu Rotterdama s progresivnim pristupom elektroničkoj glazbi, učinili smo sve što možemo kako bismo publici pokazali širok program s eksperimentalnim razvojem elektroničke glazbe i lokalnih talenata, dodajući vrijednost lokalnoj glazbenoj sceni… Nakon šest godina dosegli smo svoje granice kada je riječ o programiranju i izgradnji zajednice.

Do te odluke došli su kako bi usmjerili svu energiju i novac u realiziranje MAVV-a, no vrlo skoro cijeli plan propada i završava tragedijom. Grad Rotterdam, naime, zaustavlja ostvarenje sna mladih i pretvara ovu cijelu priču u noćnu moru. Samo jedan email upućen BAR-u i suradnicima u kojem stoji da ništa od MAVV-a, ali ni od BARA-a, navodeći kao razlog da prostor MAVV-a kao takav, ne popunjava uvjete ponuđene do 1. veljače.

MAVV je trebao postati središte okupljanja mladih kao multifunkcionalna zgrada u kojoj bi se omogućilo uživanje u kvalitetnoj glazbi. S obzirom da grad Rotterdam nije omogućio ostvarenje velikih planova, stotine ljudi je prosvjedovalo ispred gradske vijećnice prošle srijede. Gradski vijećnik Said Kasmi je izjavio tijekom prosvjeda:

Fantastično je da ste se okupili u tako velikom broju. Ovako možemo nešto naučiti iz politike.“

Međutim, nije dao nikakve izjave o MAVV-u. Ovih dana se provodi hitna rasprava u gradskom vijeću po tom pitanju te se ova priča može završiti u oba smjera. Da li je MAVV stvarno eliminiran, nije posve sigurno? Od oštrog „ne“ do mogućeg koraka u pozitivnom smijeru. Držimo fige. U međuvremenu je pokrenuta i Crowdfunding kampanja kako bi BAR Team pokušao vratiti novac uložen u MAVV.

brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk