Skip to main content
  • 5.12.2006.

Potpišite peticiju za spas Dioklecijanove palače!

Dioklecijanova palača i stara gradska jezgra Splita , prostori na popisu UNESCO-ve kulturne baštine čovječanstva, ponovo su ugroženi planiranom komercijalnom izgradnjom. Manipulacijom izmjenama starog "provedbenog urbanističkog plana" pokušava se omogućiti gradnja na 21 lokaciji, uključujući nekoliko hotela u staroj gradskoj jezgri i podzemnu garažu pod Prokurativama. 

Piše: 

Kad smo u veljači 2003. bili suočeni sa sličnom situacijom kakva je današnja, pokrenuli smo peticiju s nazivom "Podržimo urbanizam, suprostavimo se komercijalizaciji!".
Peticija je tražila da se bilo kakva nova gradnja na prostoru Dioklecijanove palače u Splitu poduzima tek nakon pomno razradjenih urbanističkih planova pod nadzorom konzervatorskih službi. Naša peticija i javni pritisak koji je uslijedio urodili su uspjehom: plan gradnje na 14 lokacija koje su već bile odobrene na Gradskom vijeću nije se ostvario. Nakon trogodišnje stanke, novo Poglavarstvo grada Splita pokušava učiniti isto što i prethodno: jedina razlika je što je sada gradnja predviđena na 21 lokaciji!

Valja ponovo reagirati!
Pokrenuo sam ponovo peticiju, ovaj put pod nazivom: "Podržimo urbanizam – sačuvajmo Dioklecijanovu palaču!" Želite li potpisati ovu peticiju, naći ćete je ovdje.!

Ili jednostavno upišite "HELP SAVE THE PALACE OF DIOCLETIAN!" u neki internetski pretraživač i pojavit će se link na peticiju. Razlozi za pokretanje peticije pobliže su označeni u njezinu tekstu.

Na slijedećem linku možete pak pronaći dva novinska članka o tome kako su donesene odluke koje ugrožavaju staru gradsku jezgru Splita, te pisma su poslana direktoru UNESCO-va Centra za svjetsku baštinu i Ministru kulture Republike Hrvatske.

soul gravity desktop
soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.