Skip to main content
  • 14.12.2017.

Puls regije kroz 365 dana – scena u Sloveniji, BiH i Srbiji

U našoj godišnjoj retrospektivi prisjetit ćemo se trenutaka na regionalnoj sceni koji su obilježili godinu.

Piše: 


Prije 2 tjedna u "Retrospektivi godine" pisali smo koji su to događaji obilježili svjetsku scenu u prijestolnicama kulture. Pregled kroz regiju ovaj put započinjemo iz Slovenije, preko BiH, a završavamo u Srbiji.

SLOVENIJA

1. DEPECHE MODE ODUŠEVILI SLOVENIJU I REGIJU (VIDEO)
U sklopu "Global Spirit" turneje Depeche Mode su održali koncert u Ljubljani. U punoj Dvorani Stožice, oduševili su mnogobrojne obožavatelje iz Slovenije i susjednih zemalja. Dodatnu emociju u cijelu priču unijeli su na bisu i to izvedbom pjesme "Heroes" Davida Bowieja. .

2. PRVI BOILER ROOM U SLOVENIJI (VIDEO)
Slovenski organizatori odlučili kako bi željeli zagrijati i domaću elektroniku toplinom ovoga kotla, no nabavljanje licence nije teklo baš glatko sve dok nije upala poduzetna glazbena ekipa Stiropor kolektiva koja pod svojom domenom već nosi festival, organizaciju partyja i vlastiti label. Fotogalerija Boiler Room u Sloveniji!

3. NAKON 22 GODINE ZATVARA KULTNI KLUB AMBASADA GAVIOLI
Prije dvije godine svih je uzdrmala vijest o prodaji zemljišta na kojem se nalazi institucija Ambasada Gavioli. Baš pred kraj ove godine to zemljište je prodano, a novi vlasnik od 15. siječnja 2018. preuzima lokaciju. Klub je od kraja listopada do kraja prosinca priredio par nezaboravnih oproštajnih partija uz Richie Hawtina, Paul Kalkbrennera i Erick Morilla, a zadnji party je 1.1.2018. na kojem će okupiti slovenske snage. AG je kroz 22 godine izrasla u hram elektroničke glazbe,  te će nestanak ovog kluba za regiju biti snažan udarac. Pogledajte fotogaleriju sa 22. rođendana kluba.

BOSNA I HERCEGOVINA

1. SOLOMUN U HUMANITARNOJ AKCIJI U SARAJEVU
Već drugi put zaredom Solomun i Klabika organizirali humanitarnu incijativu poklanjanja DJ opreme od prihoda eventa The Dinaric Alps Encounter na kojem se DJ Solomun odrekao honorara.


 

2. EXIT ORGANIZIRA FESTIVAL NA OLIMPIJSKOJ JAHORINI      
Velika Exitova festivalska obitelj od sljedeće godine imat će još jednog člana. Novi Festival 84 će biti održan od 15. do 18. ožujka iduće godine na olimpijskoj Jahorini!

3. BiH SCENA ZNAČAJNO KVALITETNIJA U POSLJEDNJIH 12 MJESECI
Za BiH scenu je jako bitan puls koji dolazi iz regije. Glazbene scene Hrvatske i Srbije su bitne za njeno ponovno uzdizanje. Tako je ova poruka mira i ljubavi koja dolazi s Exit festivala jedna od važnijih kao i organizacija festivala na olimpijskoj Jahorini. Tijekom godine zabilježeni su brojni partiji i festivali u Bihaću, Banja Luci, Mostaru i Sarajevu. Različitih projekata i inicijativa ima sve više pa palac gore za rapidan rast posljednjih godinu dana.

SRBIJA

1. KONFERENCIJE KONTAKT I RESONATE U BEOGRADU
Kontakt je punkt dodira, mjesto komunikacije, adresa napretka. Koliko god dobre stvari bile zaista dobre, kao izolirani zatvoreni sustavi ipak ne mogu opstati bez ulijevanja nove krvi u opticaj.  Stoga je sasvim prikladno da se ovim imenom nazove i Kontakt konferencija, platforma posvećena javnom dijalogu o domenama festivala, glazbe i turizma.

Resonate je platforma za povezivanje, razmjenu znanja i edukaciju, koja spaja vrhunske umjetnike i istraživače u bavljenju pozicijom tehnologije u umjetnosti i kulturi. Umjetnici, predavači i glazbenici koji dolaze na Resonate predstavljaju vrhunac suvremene kreativne industrije u svijetu.

2. IZLOŽBA SVENA MARQUARDTA – ZAŠTITARA BERGHAINA
Njemački fotograf Sven Marquardt boravio je u Beogradu tijekom lipnja u okviru projekta Artist in Residence. Centralni događaj rezidencije bila je Marquardtova izložba "Future's Past" koja se otvorila u Velikoj galeriji KC Grada 5. lipnja.

3. GENERALNI DOGAĐAJI NA SCENI
Exit ponovno najjači – proslavio je 15 godina rada, a definitivno raste i Lovefest koji je ponovno bio rasprodan. Vrlo važan je i GreenLove, zatim i brojni drugi događaji partiji u Beogradu i Novom Sadu. DJ i producent o kojem se najviše pričalo po svjetskim medijima je Vladimir Ivković. Sinergiju dva vrlo bliska kluba, Salon Des Amateursa i 20/44, povezuje Salonov rezident Vladimir Ivković, rođeni Beograđanin koji već desetljećima živi u Düsseldorfu i vodi prestižnu izdavačku kuću Desolat od Loco Dicea, ali i svojstveni Offen Music čije prvo izdanje je bio neobjavljeni rad novosadskog genija Mitra Subotića Sube, potpisanog kao Rex Ilusivii. Na Offenu je i Ivan Smaghae izdao svoj novi album. Ivković je snimao brojne podcaste između kojih i onaj za RA, svirao na odličnim partijima diljem svijeta bok uz bok vrsnim elektroničarima.

Za kraj možemo samo reći kako je Hrvatska uz regiju bila vrlo aktivna o čemu više pišemo za par dana. Najvažnije poruke koje regija šalje definitivno su stara party načela P.L.U.R. koji već godinama javno propagira ekipa EXIT festivala. Jedna od ključnih stvari za razvoj regionalne scene definitivno je edukacija. Važni su i humanitarni događaji preko kojih bi se trebala nabavljati oprema za edukaciju mladih. Zajednica jača proporcionalno sa znanjem njenih članova.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2