Skip to main content
  • 15.11.2018.

Uskoro ćemo doznati tko su Ambasadori 2018.

Sprema se treće izdanje dodjele nagrada Ambasador, najveće okupljanje domaće elektroničke scene na jednom mjestu koje će se održati u četvrtak, 22. studenoga u KUC Travno (Zagreb).

Piše: 

I ove godine organizatori su pripremili brojna iznenađenja u audio-vizualnom doživljaju  pretprogramu i glavnom programu budući da su projektu pristupili kreativci iz različitih klupskih večeri, festivala. U predvorju dvorane program započinje već u 18.30h tradicionalnim Warm up partijem od 75 minuta na kojem će svirati Denis Beifuss iz Sindikata, dok će se za to vrijeme na istom mjestu održati okupljanje, povezivanje, sklapanje kontakata i suradnji među sudionicima scene i nominiranima iz svih dijelova Hrvatske što je jedna od glavnih poruka i ciljeva projekta Ambasador. Warm Up je zamišljen kao platforma na kojoj se okuplja čitava glazbena industrija što predstavlja jedan oblik modernog „networkinga“. U narednim godinama planovi organizatora su da ova manifestacija izraste u višednevni program koji uključuje i glazbenu konferenciju.

Pioneer DJ Hrvatska predstaviti će najmoderniju tehnologiju. Predstavit će svoj rad nominirane Udruge, kao i oni programi i pojedinci koji rade na unapređenju scene pa tako dolaze – Seasplash, EMI učilište, Education TV,  udruga Klubska kultura, Vibra kroz Vibrabox, udruga Nota i RatCat. Događa se, da u posljednjih 12 mjeseci naša scena broji svoje najplodnije dane jer su autori izdali čak 12 studijskih albuma različitih pravaca elektronike i fuzija, čemu Ambasador može biti samo jedan od poticaja za rad i u narednim godinama.
{youtube}zxAZgHbxv7g{/youtube}

Tijekom 90 minuta glavnog programa dodjele koja počinje u 19.45h među 275 okupljenih uglavnom su vlasnici klubova i festivala, DJ-i, promotori, organizatori, DJ-i, producenti, live-actovi, članovi bendova i različiti umjetnici sa scene. Produkciju ove godine potpisuje team koji čini oko 40 profesionalca sa scene iz u različitih sektora kulturnih i kreativnih industrija od organizacije, produkcije, pressa, protokola. U projektu će sudjelovati i stjecati iskustvo oko 20 volontera.

Dodjeljuju se nagrade u 25 kategorija akterima hrvatske elektroničke glazbene scene za ostvarenja u proteklih 12 mjeseci pri čemu nagrade bira publika i struka:

–    Dodjela je podijeljena u 3 čina koji su odvojeni kratkom glazbenom izvedbom uživo
–    Po prvi put u programu će se izvesti dvije PREMIJERE

Nagradu su prepoznale institucije poput Ureda Predsjednice RH, Ministarstva kulture, HDS-ZAMP, HGU, HUZIP, te se u rad kroz nominacije uključila struka i ekipa iz HGU DJ sekcije. U vrijeme nastanka prvog Ambasadora Klubska scena je organizirala edukativna predavanja imena "Jezgra" u zagrebačkom Pločniku gdje je jedna od tribina bila "Osnivanje DJ udruge" koju su vodili Arsen Pavešić, Blacksoul, Ivan Komlinović, Go Cut i Damir Cuculić. Na krilima te energije DJ-i su se konačno okupili i udružili i djeluju pod HGU DJ sekcijom, tako da inicijativa nastala od KS i Ambasadora predstavlja samo jedan dodatan poticaj razvoju scene. Upravo ta organizacija danas sudjeluje u Ambasadoru u želji da se projekt dodatno ojača. Više info o procesu nominacija možete naći na www.ambasador.hr
{youtube}XBJsYWZP7p0{/youtube}

U idući četvrtak oko 21.30h znat ćemo tko su novi Ambasadori, među kojima i tri regionalna predstavnika – festival, klub i DJ. Razlog zbog kojega je organizator odlučio proširiti nagradu i dati više mjesta regionalnim projektima jest taj što smatra da se upravo scene Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Hrvatske trebaju više povezati i raditi na kulturnoj razmjeni. Hrvatska može biti samo predvodnik u tom procesu jer je vodeća festivalska destinacija u ovom dijelu Europe čime može dosta pomoći razvoju ostalih susjednih destinacija i jačanju regije što se i događa posljednjih godina.
{youtube}CeHEn9qrBF0{/youtube}

Ambasador je ove jeseni ispunio jednu od svojih glavnih zadaća, a to je predstavljanje hrvatske elektroničke scene u inozemstvu, otvaranje novih kanala i kulturna razmjena umjetnika. Više o akciji koja se dogodila u Parizu čitajte ovdje.

Projekt sponzoriraju BURN te Jamnica Sensation.

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2