Skip to main content

Katedrala luksuznih boja – dokumentarni film o Ambasadi Gavioli

Dokumentarac "Katedrala luksuznih boja" stvoren je kao dio diplomskog rada, ali to je daleko od toga da je jedini razlog za realizaciju ovog projekta.

Piše: 


Ambasada Gavioli je ključna točka u razvoju elektroničke glazbene scene u Istri i Sloveniji. Njegova uloga prelazi granice klasičnog noćnog kluba. Njegova ekstravagantna estetika i različitost glavni su čimbenici koji stvaraju svoju jedinstvenost i daju ovom arhitektonskom dragulju još važniju ulogu. Ovaj je film stvoren da ljudi pokažu kakve su priče skrivene iza tih zidova i da ih shvate da ono što vide nije obična stvar.

Hram i institucija koja je imala obrazovnu ulogu
Ambasada Gavioli definitivno nije klub kao klub ili samo klub. Ona je nakon svih ovih godina definitivno prerasla u kulturnu instituciju koja je nedvojbeno imala obrazovnu ulogu u Sloveniji, a i šire, na polju elektroničke glazbe.

"Gianni Gavioli je prije 23 godine, kada je doslovce živeći u klubu, za vrijeme njegovog stvaranja, gradio atmosferu i promicao okruženje. Tolike generacije, toliko različitih žanrova elektroničke glazbe, toliko svjetskih putnika koji su se uvijek rado vraćali u Giannievo zdanje ne može te ostaviti ravnodušnim. Imati detalje u interijeru kao što su Apoksimen, Julietin balkon, Murano stakla, pa sve do malih detalja srca, izrezanih u bakru na dekoracijama ne viđa se često", istakao je u intervjuu Dejan Hren, službeni fotograf kluba posljednjih osam godina.

Klub je 1996. bio na izdisaju, a Umek i Kanzyani zaslužni su za novu energiju koja je pokrenula revoluciju i dovela AG na tron. U filmu o samim početcima, uređenju, svojim iskustvima pričaju prvi vlasnik kluba Alverino Mlakar koji je izašao iz posla 2008., arhitekt Gianni Gavioli; rezident i promotor kluba Valentino Kanzyani; još jedan Slovenac koji je pekao zanat i čekao svoju priliku – Ian F.

Burna prošlost
Klub su od 1995. do 2008. držali dioničari tvrtke Evolution Inc., koju je predvodio Alverino Mlakar. Kasnije je menadžment kluba preuzeo u Final Flash Assocation i Ultimed Music, ali se Evolution Inc. navodi kao vlasnik kluba sve do kolovoza 2008. kada je AG prodana Mercatoru. Klub je bio u mirovanju tijekom 2009., da bi se 2010. pojavila organizacija Fetch The Vibe koja je preuzela program u klubu i ponovno pozvala legende Umeka i Kanzyania. FTV je sve do prošlogodišnjeg zatvaranja vodilo klub. Međutim, dogodilo se da je Mercator upao u financijske probleme pa umjesto novca nudi tvrtci Elektro Turnšek zemljište na kojem se nalazi klub kao kompenzaciju za rješenje duga. Mercator je stoga prošle godine službeno ostao bez tog zemljišta, a FTV je imao pravo do kraja godine odraditi ugovor do kraja pa su tako posljednji partiji bili Richie Hawtin, Paul Kalkbrenner i onaj Novogodišnji uz slovensku scenu.

Novi vlasnik zemljišta imao je dobru volju da klub nastavi sa djelovanjem, ali pod novim uvjetima. Svi zainteresirani smatrali su da AG treba sanaciju od cca 500 tisuća eura te je novac bilo vrlo teško skupiti pa je pokrenuta crowdfunding kampanja #SaveCathedral u kojoj nažalost nije prikupljeno dovoljno sredstava. U srpnju ove godine Elektro Turnšek je objavio javnu dražbu za prodaju inventara kultne Ambasade Gavioli. Činjenica je da taj interijer unutar kluba ne bi mogao nigdje pristajati kao što pristaje baš na ovom mjestu. Uz svu sreću ponovno je izbjegnuta tragedija da se klub zatvori, prenamijeni, a inventar proda i tijekom rujna na FB stranici kluba osvanula je vijest da se otvara u prosincu. Ne znamo točno tko je preuzeo program u klubu, ali Ambasada je proslavila svoj 23. rođendan gostovanjem Tale Of Us. Klub će službeno 20. prosinca 2018. imati 23 godine, a kakva ga sudbina čeka i hoće li proslaviti svoj srebni 25. ostaje neizvjesno.
 

wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2