Skip to main content
  • 14.08.2023.

Odličan dokumentarni film -How Techno was born: From Detroit to Berlin and Back-

Novi dokumentarac prikazuje kako se žanr širio iz Detroita do Berlina – današnjeg epicentra techna

Piše: 

U filmu se intervjuiraju neki od najvažnijih aktera s početka techno scene; Juan Atkins, Alan Oldham (DJ T-1000), Ellen Allien i osnivač Tresora – Dimitri Hegemann, a pojavljuju se i arhivske snimke intervjua s DJ Detroit-om i Paul van Dyk-om.

Za one koji bi mogli zamjeriti što su izostavljeni neki od pionira scene – prvenstveno Kraftwerk, treba istaknuti da su u središtu filma konkretno techno i relacija Detorit-Berlin. Iako su nakon naslova „How techno was born?“ očekivanja da će se navesti najvažniji glazbeni utjecaji opravdana, za kratkih 19 minuta film je uspješno uhvatio bit žanrovske evolucije i globalnog širenja Techno pokreta.

Priča započinje u Berlinu 80-ih, kada Berlinski zid još uvijek odvaja grad na dva dijela: kulturna scena zapadnog Berlina je slobodnija, ali se u istočnom Berlinu rađaju underground subkulturni pokreti koji inspiraciju crpe sa zapada.

Ranih 90-ih, nakon pada Berlinskog zida počinju se miješati utjecaji i ideje, grad polako formira svoj glazbeni identitet. U to vrijeme Dimitri Hegemann u Tresoru, napuštenom prostoru na nekadašnjoj granici, radi prve berlinske techno partije. Jeff Mills i Juan Atkins neki su od dj-eva koji su europsku publiku upoznali s hladnim zvukom inspiriranim detroitskim tvornicama.

Prikazuje se i trenutak u kojem dolazi do 'booma' u Berlinu i prelaska iz undergrounda u mainstream. Tresor je postao poznat kao središte Techno pokreta, a Hegemann kaže da je previše znatiželjnih ljudi klub učinilo 'pomalo turističkim'. Upravo zato što je techno odjeknuo u Berlinu, često se zaboravlja važnost afroameričkog utjecaja.

U Detroitu 80-ih, poznata automobilska industrija polako je na zalazu. Ekonomski problemi se sve više osjete među stanovništvom koje masovno dobiva otkaze, a njihova mjesta u tvornicama zamjenjuju roboti. Inspirirani atmosferom postindustrijskog propadanja, Juan Atkins, Derrick May i Kevin Saunderson među prvima počinju eksperimentirati s futurističkim zvukovima i koriste naziv techno kako bi opisali svoju glazbu.


Foto Helmut Ziewers

Filma završava snimkama s dva festivala

Juan Atkins kako pušta na STORM-u berlinskoj filharmoniji znak je da je elektronička glazba napokon dobila priznanje kao vrijedan umjetnički izraz, a Techno pokret u Berlinu zavrijedio postati dio kulturne baštine grada. Završna scena prikazuje Movement festival u Detroitu, pa se na kraju ipak odaje počast gradu u kojem je priča o technu započela.

brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2