Skip to main content
  • 7.07.2022.

Popričali smo s Anja G. & Dr.Obi uoči 20 godina Seasplash festivala

Svaki ljubitelj kvalitetnog masnog sound systema i duba zna tko su Anja G. & Dr. Obi

Piše: 


Dvojac iz Zagreba koji niz godina tresu naše kvartove i tjeraju negativne energije svojim bassom i glasom. Njihova kvalitetna dub-reggae produkcija otvara nam sva vrata prema istinskom dub doživljaju. Miljenici festivalske publike i bosih plesača, spremno ulaze u novu nadolazeću sezonu plesa i uživancije!  

Dio su line upa 20. izdanja Seasplash festivala, jednog od najdugovječnijih nezavisnih festivala u regiji koji se održava od 14. do 17. srpnja na rtu Martinska u Šibeniku. Ulaznice su dostupne preko Entria, a upišeš li promotivni kod "Endorfin" ostvaruješ 20% popusta na Ex-yu festivalsku ulaznicu. Umjesto 410 plaćaš samo 328 kuna.


Foto Dino Ninković

Koji su vaši prvi dodiri s dubom i reggae glazbom? Kada se dogodila ljubav prema reggaeu?

Dr.obi: Oduvijek sam bio u kontaktu sa glazbom koja dolazi s Jamajke ali prekretnica u mom shvaćanju cjelokupnog žanra je bila kada mi je profesor fakulteta Nikša Dubreta poklonio četiri CDa s par različitih podžanrova reggae glazbe. Kasnije kad sam počeo selektirati muziku, upravo su ta četiri CDa činila moje prve selekcije.

Anja G: Reggae je oduvijek bio prisutan u mom životu ali tek kad sam čula zagrebački bend Bamwise uživo dogodila se ljubav prema toj glazbi. Mislim da su mi oni uspjeli približiti reggae i pokazati mi kako je ta muzika  puno više od Bob Marleyja. U tom trenutku se desila ljubav prema toj glazbi gdje sam shvatila da je to to, da se želim pozabaviti tom muzikom.

U kojim još glazbenim žanrovima uživate i upijate inspiraciju za cijelo životno učenje?

Dr.obi: Generalno uživam u raznim žanrovima, volim poslušati dobru stvar od koje se naježim, nije bitno koji je stil. Tako nekako i crpim inspiraciju kroz meni dobre tjunove.

Anja G: I ja isto u gotovo svakom žanru mogu pronaći neke pjesme koje su mi super i upravo to što mi se svidi pokušavam pretočiti u našu muziku. Pa tako u našim izdanjima možete čuti utjecaje od etna, jazz-a pa do hip-hopa.

Kada i kako je nastala AmpliFyah Music platforma?

Dr.obi: Ideja je nastala tokom 2018. godine, iz želje za izdavanjem vlastite produkcije na vlastitoj etiketi, i potrebe za takvom platformom u svrhu promocije artista iz regije.

Anja G: Eto sve je Robi rekao. Potpisujem!

Po vašem mišljenju, koliko je općenito zastupljena dub glazba u Hrvatskoj?

Dr.obi: U našoj državi je zapravo dobro stanje po pitanju dub glazbe, kroz godine smo imali priliku vidjeti jako puno internacionalnih izvođača. A imamo i nekoliko artista koji su u svijetu prepoznati na većem nivou, tako da mislim da nije loše. Uvijek je lijepo vidjeti i mlade nade u nastanku što u zadnjih pet godina možemo vidjeti kod nas i u regiji.

Anja G: Da, i uz to imamo odlične festivale. Seasplash festival se održava već 20 godina i odgojio je mnogo generacija. U Hrvatskoj je također održava jedan od najvećih festivala bass glazbe u Europi – Outlook, što našim lokalnim izvođačima, kao i nama, daje priliku i predstaviti se stranoj publici!

Na kojim sve festivalima svirate ove sezone? Raste li nestrpljivost prema ljetnom hedonizmu?

Anja G: Jedva čekamo ovo ljeto i sve festivale! Nastupati ćemo na nekoliko regionalnih festivala kao što su Seasplash, Outlook, Escape the city, Membrain i Roots in Woods u Sloveniji i drugi! Upravo pišemo ovaj intervju iz Munchena gdje smo imali gig sa Elemental Wave Soundsystemom.

Spremate li koja nadolazeća izdanja ili suradnje s drugim glazbenicima?
 
Anja G: Upravo smo izdali „Moonlight“ na Amplifyah Music kao digitalno i 7“ duplate izdanje! Također završavamo roots stvar s argentinskim glazbenikom Lucianom Ponzano „From the ghetto to uptown“ za koju je spot snimljen u Venezueli.

Dr.obi: Također spremamo kolaboraciju s engleskim dub aktivistom i veteranom Jah Freejem i čekamo izdanje na francuskom labelu Culture Dub.

Anja G: E da! Meni još izlazi stvar sa Red-I Soundsystemom sa Filipina „Spiritual Warrior“ i upravo sam snimila još jednu pjesmu za Universal Echo iz Španjolske.

Dr.obi: Volio bih spomenuti da miksam album od benda One Dread iz Zagreba kojem je nedavno izašao video spot i drugi single „Mighty Lioness“.

Smatrate li da se može i dalje napraviti buntovništvo kroz glazbu i umjetnost? Živite li i dalje za „The only good system is the sound system“ đir?

Dr.obi: Naravno da da! Upravo je glazba alat za pokretanje tijela, uma i svijesti!
 
Anja G: Mislim da je muzika naše oruđe i oružje u borbi protiv sistema. Upravo nam muzika omogućava da doprijemo do ljudi i prenesemo im našu poruku! Na taj način se odvija naš mirni protest protiv diskriminacije, ugnjetavanja, korupcije i nacionalizma što se čuje i iz naših tekstova.

Dr.obi: Da odgovorim na drugi dio pitanja – kako koji! Ne promoviramo svi istu spiku hahaha. Ali još uvijek naši soundsystem sessioni nas na trenutak odvedu van sistema, politike i raznih etiketa.

I za kraj, hoćemo li globalno „zapaliti Babylon“ ili kaos tek dolazi?

Anja G: Ovakav sistem se mora urušiti sam po sebi jer je usmjeren na konzumerizam i samim time neodrživ. Zapravo svaki aspekt naših života je kontroliran i iskrivljen kao što su hrana, zdravlje, edukacija, međuljudski odnosi, naša povijest, tehnologija, sve! Ukoliko se ne pobuni većina kada dođe do kritične mase, ovaj će se sistem sam urušiti. Pa ćemo valjda napokon nešto naučiti iz naših grešaka i izgraditi pametniju civilizaciju koja se temelji na pravim vrijednostima.

Dr.obi: Pa kaos je već ovdje i Babylon će spaliti samog sebe, a na nama je da osvijestimo naše postupke i utjecaj na svijet oko sebe.

Prati AmpliFyah Music na
Bandcampu, Soundcloudu, Instagramu & Facebooku

__

Seasplash festival povodom 20 godina priprema i grupnu izložbu fotografija, plakata i video uradaka u šibenskom Azimutu, a svoj nastup na Martinskoj ove godine potvrdili su Egoless, Aklea Neon & Sound Doulas, One Dread, Reggae Roast feat. Natty Campbell, legendarna UK reggae figura Macka B uz pratnju The Roots Ragga Banda zajedno s francuskim dub warriorsima O.B.F. Kao domaći predvodnici tu su i regionalno prepoznatljivi svestrani Antenat zatim Kali Fat Dub, Anja G. & Dr. Obi, 207, Fokus, Klaada, DMT

sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk