Skip to main content
  • 6.08.2023.

-Festivali su postali alat za turističku promociju- ističu organizatori Sonic festivala

Dubrovački SONIC festival se sljedećeg tjedna vraća sa svojim drugim izadnjem

Piše: 

Kako turistička, tako i kulturna ponuda grada Dubrovnika prošlog ljeta se proširila s premijerom SONIC festivala na tvrđavi Lovrijenac.

Festival se ove godine 11. i 12. kolovoza vraća na ništa manje spektakularnu lokaciju, u dubrovačku kreativnu četvrt Lazareti, a uz ritmove Staceyja Pullena i Archiea Hamiltona će se plesati na plaži Komardi i u klubu Lazareti.

Više o samom festivalu, odabiru lokacije, DJ-eva i konceptu razgovarali smo sa trojcem iz Pandora Events koji stoje u pozadini ove priče.

Nakon dugo vremena, Dubrovnik je dobio pravi elektronički festival. Kako je krenula priča sa Sonic festivalom?

Festivali elektroničke glazbe su kroz zadnje desetljeće postali svojevrstan alat za turističku promociju same destinacije u kojoj se održavaju. Dubrovniku je falilo sadržaja ovog tipa, a pošto smo svo troje već godinama involvirani u razne organizacije eventova i produkciju osnivanje festivala je bio logičan slijed. Party scena u Dubrovniku je siromašna, a potencijala za razvoj definitivno ima i samim time smo odlučili iskoristiti sve sto Dubrovnik kao destinacija pruža.
 

Koja je osnovna misao vodilja festivala, cilj i ideja?

Pokretanjem SONIC festivala želimo postaviti Dubrovnik na mapu elektroničku scene hrvatske obale i samim time promovirati destinaciju na netradicionalan način, spajajući povijesne aspekte same destinacije kao i neke nove, moderne trendove. Cilj je pružiti posjetiteljima doživljaj povijesnog ambijenta samoga grada uz atmosferu koja dolazi sa festivalom elektroničke glazbe.

Kakve su bile reakcije na prošlogodišnju premijeru na Lovrijencu?

Tvrđava Lovrijenac je oduševila sve prisutne i samom festivalu dala “vjetar u leđa”. Odabir lokacije i lineupa za premijerno izdanje je bio pun pogodak. Atmosfera je bila fantastična i vrlo emotivna od početka do kraja festivala. Definitivno smo postavili ljestvicu visoko i o eventu i doživljajima se još priča.
 

Sonic kroz svoja dva izdanja spaja povijesne znamenitosti grada Dubrovnika i elektroničku glazbu. Prošle godine Lovrijenac, ove godine Lazareti…Kako ste odabrali ove lokacije?

Dubrovnik obiluje povijesno značajnim lokacijama i Lazareti su se nametnuli kao logičan izbor obzirom na povijesnu važnost koju predstavljaju za grad. Lazareti su bili prva karantena na ovom dijelu Sredozemlja, pod zaštitom su UNESCO-a i ujedno i kreativna četvrt grada. Poznati su kao omiljeno okupljalište mladih i pozicionirani su nadomak gradske jezgre što ih lokacijski čini idealnim za posjetitelje.

Atraktivna internacionalna imena i snažna domaća podrška su važna okosnica festivala. Tko je zaslužan za odabir izvođača i zašto ste izabrali baš njih da dođu u Dubrovnik?

Oko odabira izvođača se uvijek konzultiramo svi zajedno uz pomoć partnera iz svima već dobro poznate BSH organizacije i na kraju donesemo odluku koja podupire sam koncept festivala.Stacey Pullen je već desetljećima etablirano ime elektroničke scene, a Archie Hamilton se profilirao kao jedan od kvalitetnijih producenata nove generacije DJ-eva. Odabirom njih dvojice kao headlinera za ovogodišnji festival smo htjeli spojiti “old school” sa novom erom elektroničke glazbe uz podršku najpoznatijih artista domaće scene.

Kao i prošle godine festivalski program je koncipiran u dva dijela, onaj dnevni i onaj noćni…

Kao i prošle godine festival će započeti sunset sessionom koji služi kao svojevrsna uvertira i zagrijavanje za noćni program. Sunset session će se održati na plaži Komarda odmah ispod Lazareta sa koje se pruža spektakularan pogled na staru gradsku luku, tvrđavu Sv. Ivana i otok Lokrum. Prvi dio festivala trajati će do ponoći kada se festival seli u prostorije kluba Lazareti do ranih jutarnjih sati.

Brojimo dane do drugog izdanja Sonica, imate li još nešto u rukavu? Što nam još možete otkriti ususret početku festivala?

Festivalski tim priprema audio-vizualno iskustvo koje će posjetiteljima upotpuniti dojam samog festivala i lokacije.Vizualne projekcije će biti prisutne i na Komardi i u klubu. Nećemo vam ništa puno otkrivati, dođite i vidite.

Što nosi budućnost? Imate li u planu možda još neku znamenitost koja se može iskoristiti kao plesni podij?

SONIC tim definitivno ima u planu iskoristiti sve što Dubrovnik kao destinacija pruža. Uz potporu Turističke zajednice novih atraktivnih lokacija će zasigurno biti diljem županije.
 

Neke riječi za kraj?

Vidimo se na SONIC-u!

Ulaznice za SONIC festival su dostupne kroz sustav Entrio.

 

brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2