Skip to main content
  • 13.12.2020.

Ratko Martinović odgovorio na novi set pitanja o psihodelicima

Brojni čitatelji sudjeluju u našoj novoj kolumni "Pitaj", a ovaj put pitate Ratka Martinovića sve što Vas interesira o psihodelicima.

Piše: 

Autor je istoimene knjige koja je pobudila širi interes pa tako je naš gost već odgovorio na jednu turu pitanja koja možete pročitati na ovom linku, a jednog čitatelja ćemo uskoro i nagraditi knjigom. U nastavku donosimo još novih odgovora!

1. Pozdrav, zanima me vaše iskustvo sa DMT-om i zanima me da li postoji mjesto u Europi gdje se može probati?

Iskustva s DMT-om su nalik sjedanju na torpedo koji te lansira u hipersvemir. Moguće ga je nabaviti, ali svugdje na crnom tržištu, a relativno lako se nauči i kućna izrada pa ga ima u opticaju. U Hrvatskoj ipak nešto manje ili nimalo.

2. Pozdrav, misliš li da mladi zloupotrebljavaju psihiodelike, pod to mislim na prekomjernu uporabu i kako ih obrazovati da pravilno konzumiraju ako postoji takva vrsta konzumacije?

Psihodelik sam po sebi nije nešto što se uzima stalno. Tako da bih isključio zlouporabu prekomjernom uporabom, to bi bilo baš naporno i fizički i psihički što ne znači da nema drugih mogućnosti zlouporabe, najviše vezanih za kombiniranje s drogom ili lijekovima.

3. Pozdrav Ratko, koliko sam uspio pratiti tvoje emisije i gostovanja vidio sam kako si govorio o neadiktivnim supstancama. Koliko sam uspio vidjeti i pročitati rekao si (sam si to rekao u Podcastu) da se ne odrićeš nečega što voliš svaki dan postao bi drogeraš. E sad moje pitanje, kako su neadiktivni ako ih se moraš odreć?  #samopitam

Odricanje ne mora biti na kratke već može biti i na duge staze. To što se netko ne želi odreći nečega ne znači da to uzima stalno. Seks je neadiktivan, a da se ne odrekneš svakodnevnog seksa s raznim osobama postao bi seksualni ovisnik.

4. Poštovanje, smatra li Ratko da je žanr glazbe koju pojedinac uživa povezan sa supstancama koje koristi?

Ne nužno ali često jest. Ta supstanca može biti i alkohol. Prije bih rekao da su glazba i određene supstance usko vezani. Primjer su drum n bass i ketamin.

5. LSD ili psilobicin?

Psilobicin.

6. Je li mu draža instrumentala ili elektronička glazba? Svira li i kakav instrument?

Volim elektroniku više, nažalost ne sviram. Živio!

brejcha 2
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.