Skip to main content

10+ kulturno povijesnih mjesta na kojima su nastupali DJ-i

Red Bull je na svom portalu posvećenom plesnoj glazbi odabrao 10 sasvim nevjerojatnih mjesta na kojima su nastupali poznati svjetski DJ-i pa krenimo redom.

Piše: 


Od techna koji je odzvanjao na Kineskom zidu do acid housea na drevnom Stonehengeu, Nina Kraviz, Paul Oakenfold, Fatboy Slim, Carl Cox, Mathew Jonson i drugi nastupali su diljem svijeta na mjestima gdje to možda nismo ni očekivali.

Stoga na prvo mjesto urednik članka smješta nastup Carl Coxa i Paul Oakenfolda pored misterioznih kamenih blokova Stonehenge. Snimljeni set izašao je u digitalnom izdanju i prodaje se u English Heritage gift shopovima, baš kao i nova Oakenfoldova traka imenovana po i inspirirana ovim mističnim mjestom okupljanja. Možda nikada nećemo saznati čemu je kamenje bilo namijenjeno jer je u svojoj prirodi nijemo – no jedno je sigurno – 50 sretnika dobilo je iskustvo života.

2. Nina Kraviz – Kineski zid
Uz nastup na Eiffelovom tornju Nina ima i ovaj na Kineskom zidu koji je definitivno vrlo važan za elektroničku glazbu.

3. Paul Oakenfold – Mount Everest
DJ koji je među prvima ugazio na tlo Ibize prije 30 godina nedavno je završio još jedan pothvat priredivši Rave na najvećoj nadmorskoj visini zasviravši na 5364 metra na nepalskom dijelu Mount Everesta. I ovaj event je bio humanitarnog karaktera jer se pomoglo lokalnoj zajednici Nepala pogođenoj katastrofalnim potresom.

4. Peggy Gou – Y-40 (Venecija)
Južnokorejka Peggy Gou ušla je u uži izbor nastupivši na platformi koja se nalazi po sredini najdubljeg bazena na svijetu Y-40 u Veneciji. Radi se o najdubljem podvodnom plesnom podiju koji je obilježila odlična atmosfera, nastupi i svjetlosni efekti.

5. Andrew Weatherall – Sydney Opera House
Sydney Opera House u Australiji je centar za izvedbene umjetnosti i jedna od najpoznatijih i najprepoznatljivih građevina 20. stoljeća.

6. Horse Meat Disco – Orbit Tower (London)
Radi se o 114.5m visokoj skulpturi i tornju za promatranje koji se nalazi u londonskom Olimpijskom centru sagrađen 2012.g.

7. Logan Sama, Skepta, Stormzy – ICA (London)
ICA je Institut suvremene umjetnosti i kulturni centar u Londonu.

8. Mathew Jonson i Isis – Teufelsberg (Berlin)
Teufelsberg je američka stanica za špijuniranje koja se koristila u vrijeme Hladnog rata.

9. Fatboy Slim – Houses of Parliament (London)
Nastupom u zgradi Donjeg doma britanskog parlamenta postao je zasigurno prvi DJ na svijetu kojemu je to uspjelo. Pravog imena Norman Cook okupljenima je puštao funk i house produkcije te različite bootlege, među kojima i pjesmu "Get Down and Jump Into The Middle".

10. RBMA je od 2011. do 2013. radio serijale u sklopu turističke atrakcije "London Eye" iz kojeg se vidi cijela europska klupska prijestolnica. Nastupali su tako Goldie, Richie Hawtin, Skream, Erol Alkan, Todd Terry, Gilles Peterson, Derrick May

Ako izuzmemo ovaj odabir RB-a DJ-i su nastupali još na desecima neobičnih lokacija u sklopu platformi Boiler Room, Cercle, Amsterdam Dance Eventa i drugih.

Kada je u pitanju Cercle više nas ništa ne može iznenaditi: Black Coffee je svirao u najstarijoj pariškoj plesnoj dvorani Salle Wagram; Fatboy Slim nastupao na British Airways i360 platformi iznad Brightona; Stephan Bodzin na 2970m nadmorske visine u švicarskim Alpama; Srednjovjekovni zamak Château de Chambord iz 16. stoljeća u srcu Francuske bio je domaćin nastupu Carl Coxa. Kölsch je tako svirao na drugom katu Eifellovog tornja, techno dvojac Pan Pot u francuskom muzeju zrakoplovstva, a zanimljive lokacije odabrali su i za nastupe imena kao što su Seth Troxler, Dubfire, Agoria, Boris Brejcha, Amelie Lens, Charlotte de Witte, Deborah de Luca, Vitalic, a Solomun u antičkom amfiteatru.

Nije nepoznanica da se za vrijeme Amsterdam Dance Eventa svaki prostor pretvara u klub, od brijačnice preko fast fooda, a grupa Underworld je nastupila u biciklističkom prolazu kroz Rijksmuseum.

Možemo slobodno reći kako su mnogi lokaliteti kulturno-povijesnog pa čak i turističkog značaja dobili jednu dodanu vrijednost kada se elektronička glazba okrenula nastupima na tim pozicijama omogučivši im dodatan PR i reklamu. DJ-ima je to također bio ogroman marketinški potez koji im je osigurao brojne nastupe po svijetu, pa kada na kraju podvučemo crtu jednom je to bila subkultura i umjetnost, danas je dio kulture i u dobrom dijelu samo biznis.

Možda je ovaj naš web prostor isuviše ograničen da bismo nabrojali sve te bitne neobične lokacije kojima je elektronička glazba postala odskočna daska u nove dimenzije. Kada bismo tome pridodali i 8 napuštenih svjetskih lokacija u kojima priželjkujemo slične evente gdje bi nam bio kraj?

hardbeats mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2