Skip to main content
  • 9.03.2024.

5 utjecajnih DJa koji su pisali povijest od 1909. do danas

Svjetski dan DJ-a obilježava se svakog 9. ožujka, i to na godišnjicu smrti kultnog DJ-a Alana Freeda, poznatog kao Moondog, zaslužnog za popularizaciju DJ-inga!

Piše: 

Svjetski dan DJ-a slavi amaterske i profesionalne DJ-e, bilo da sviraju pred publikom uživo, u klubovima, na radiju ili na zabavama! Prvi DJ proizašao je iz eksperimenta na radiju kada je mladi Ray Newby puštao ploče u eteru 1909. To je stvorilo pokret koji je započeo u Kaliforniji i proširio se na ostatak svijeta!

Prvo radijsko emitiranje je bilo 1906. Međutim, izraz “disk džokej” nije skovan sve do 1935. kada je Walter Winchell, američki radijski komentator smislio termin. “Disk” se odnosio na disk ploče, a džokej je bio naziv za osobu koja rukuje strojem ili mašinama. Disk džokeji su puštali ploče u diskotekama, noćnim klubovima, svadbenim plesovima, uličnim zabavama i srednjoškolskim plesnjacima.

Foto: John F. Schneider & Associates, LLC (na fotografiji su Doc Herrold and Ray Newby)

Tijekom godina, DJ je igrao bitnu ulogu u glazbi i kulturi. Istražujemo priče iza 5 utjecajnih disk džokeja koji su imali nevjerojatan utjecaj na glazbenu industriju.

Ray Newby
Prvi DJ pojavio se na glazbenoj sceni godinama prije nego što je taj pojam uopće postojao. Ray Newby imao je samo 16 godina kada je 1909. počeo puštati ploče putem radijskih valova. Ray je bio iz Stocktona (SAD). Tinejdžer je bio pod mentorskom palicom radio pionira Charlesa “Doca” Herrolda.

Halloween Martin
Mnogi smatraju da je Halloween Martin prva žena disk džokej. KYW-AM u području metroa u Chicagu angažirao ju je 1929. Godinu dana kasnije počela je voditi jutarnji program pod nazivom “Musical Clock”. Uz puštanje glazbenih segmenata, Halloween Martin je davala vrijeme, temperaturu i vremensku prognozu svakih 5 minuta od 7:00 do 9:00. Prije rada na radiju, Martin je pisala novinske članke kao novinska izvjestiteljica za Chicago Herald-Examiner.

Wolfman Jack
Poznat je po svom oštrom glasu i raskošnom stilu u eteru. Robert Weston Smith, zvani Wolfman Jack, jedan je od najpoznatijih disk džokeja u glazbenoj industriji. Kao dijete postao je opsjednut R&B glazbom koju je slušao preko radija i disk džokejima koji su je puštali. Godine 1962. radio je u KCIJ/1050, postaji za country glazbu u Shreveportu, Louisiana (SAD). Tu je Smith razvio svoj alter ego, Wolfman Jacka. Tijekom svoje karijere, Wolfman Jack radio je na radio postajama s nekim od najjačih signala u zemlji. Rad na tim postajama neizmjerno je povećao njegovu popularnost. Wolfman Jack radio je kao DJ sve do svoje smrti 1995.

Francis Grasso
Rođen 1949. u Brooklynu, Francis Grasso poznat je kao “Father of the Club“. Godine 1969. Grasso je popularizirao tehniku pod nazivom beat-matching. Metoda uključuje besprijekorne prijelaze između ploča s odgovarajućim otkucajima. Beat-matching stvorio je neprestanu mješavinu glazbe u noćnim klubovima. Ovu tehniku koristili su i radijski DJ-i, no Grasso ju je prvi upotrijebio u noćnom klubu. Ova tehnika bila je revolucionarna 60-ih i 70-ih godina. Osim slaganja ritma, Grasso je bio profesionalac u spajanju pjesama u setove koji su odgovarali energiji plesača na podiju.

Frankie Knuckles
Poznat kao “kum house glazbe”, Frankie Knuckles je afroamerički DJ, producent i remikser. House glazba pojavila se u Chicagu 1980-ih kao elektronički stil plesne glazbe pod utjecajem disca. Odrastajući u Bronxu, Knuckles je 1970-ih često odlazio u diskoteke i završio kao DJ. Godine 1987. svoju je house glazbu odnio u Veliku Britaniju, gdje je radio kao DJ u Londonu. Knuckles je 1997. osvojio nagradu Grammy za remiksera godine, neklasične glazbe. Godine 2005. primljen je u Kuću slavnih plesne glazbe.

Važnu ulogu u obilježavanju Svjetskog dana DJ-a ima i UNESCO.

    soul gravity mobile
    Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
    soul gravity mobile
    Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
    brejcha 2