Skip to main content
  • 19.05.2019.

Aurora postavlja veliku izložbu flyera na partyu Magic Sound of Dalmatia

Flyer je jedan od nezaobilaznih načina komunikacije između promotora i party publike od samih početaka underground kulture, no pojavom digitalnih medija sve češće postaje zanemaren i zaboravljen.

Piše: 


O tome smo i pisali u našem članku "Gdje je nestao flyer". Party flyeri su uvijek imali otkačeni, neobični dizajn, ponekad i format koji nije bio standardiziran, ali svaki je, izgledom pričao svoju priču. Na njima su stvarno radili pravi dizajneri i ekipa koja je imala ideje.

U doba kada je nastala underground scena nije bilo interneta ni mogućnosti kupovanja nekih gotovih vizualnih rješenja, tako da su usmena predaja, flyeri, plakati, radijske i TV emisije bili glasnici nadolazećih događaja.

Aurora je među prvima u Dalmaciji počela dovoditi strane i domaće DJ-e još 1994., pa se u proteklih 25 godina za pultom mogla pronaći zaista šarolika reprezentacija poznatih DJ-a od techna, housea, trancea, drum and bassa itd.

Zamislite samo koliko je u tom periodu dizajnirano i otiskano flyera; koliko su ti flyeri donijeli sreće, plesa, ljubavi i zadovoljstva. Stoga je i misao organizatora nadolazećeg partya Magic Sound of Dalmatia koji se održava u Aurori 1.6., da osim prvog okupljanja dalmatinske scene na jednom mjestu izloži kolekcije flyera od davnina do danas, te organizira i postavi veliku izložbu flyera koji su obilježili povijest Aurore.

Kroz godine tu su prodefilirali brojni organizatori, ali pečat su definitivno ostavili Pero-Fullhouse pod okriljem Omegaritma; Stipe koji je dovodio Davida Moralesa, Satoshi Tommiea, Frankie Knucklesa; Ivan Mastermix koji je imao sezonu sa Different i Sintetica partijima; Edy C. sa Decoded Records eventima; ekipa Future Scopea; DJ Reno i Studio FBA; Klubska scena partijima 20 godina Aurore i Halloween Aurora; kao eventi koji je organizirao vlasnik kluba. Sigurno je tu bilo još promotora koji su pomogli graditi scenu Dalmacije i Hrvatske na ovom izuzetnom mjestu, a čiji će se flyeri naći u subotu, 1.6. na velikoj izložbi.

Do sada su kontaktirani svi bitniji promotori, ali i partijaneri koji su više od desetljeća boravili kao plesači u Aurori kako bi pomogli u sakupljanju kolekcije flyera koji će u obliku izložbe biti postavljeni u samom klubu. Ukoliko imate volje pomoći na način da dio vaše kolekcije flyera iz kutija; sa zidova; sobnih vrata; tavana; dospije na ovu izložbu javite nam se na jezgra@klubskascena.hr .

Flyeri će biti izloženi na panoima sa zaštitom kako bismo Vam vratili neoštećen materijal.

Na partyu koji okuplja mladu i staru jezgru dalmatinske scene dolazi čak 32 DJ-a koji žive i rade na potezu od Zadra do Dubrovnika iz čak 11 gradova. U tijeku je DJ Contest koji će dati 3 pobjednika koji će popuniti line up i dobiti priliku zavrtiti u srcu ove večeri, a plesat će se na 3 floora. Trenutno su u prodaji Regular ulaznice na Adriaticket.com ili u lancu fizičkih prodajnih mjesta, kao i Grupne Regular ulaznice (Kupi 4, zgrabi 5) za 300 kn.

IZLOŽBE FLYERA KROZ POVIJEST HRVATSKE

Prvu izložbu "flyera" postavila je Irena Šćurić davne 1994. u KIC-u (Zagreb), pod nazivom "Flyer shock 1994". Nakon skoro 20 godina, po prvi puta u muzejskom prostoru MSU 2014., održala se druga izložba i tribina na temu grafički dizajn "party flyera" u Hrvatskoj od početka devedesetih do danas. Izložbu je održao Višeslav Laboš, a flyere su donirali poznati hrvatski dizajneri, promotori, DJ-i, kolekcionari.


 

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2