Skip to main content
  • 2.07.2023.

Australija prva u svijetu odobrila čarobne gljive i MDMA kao lijekove

Ranije ove godine australski tradicionalno konzervativni regulator lijekova podigao je puno prašine odobrivši upotrebu psihodelika u svrhu liječenja

Piše: 


Promjene stupaju na snagu s današnjim danom, čime je Australija postala prva zemlja koja je klasificirala psihodelike kao lijekove na nacionalnoj razini. Dr. Ben Sessa, psihijatar i istraživač psihodelije, hvaleći odluku Australije je poručio kako je ta zemlja sad u središtu pozornosti kad je riječ o terapijskoj primjeni psihodelika.

Odobrenje dopušta upotrebu psilocibina, koji se nalazi u takozvanim čarobnim gljivama, za liječenje rezistentne depresije, kao i MDMA (ecstasy) za posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Ovo je ključni trenutak, rekli su mnogi stručnjaci i pacijenti pozdravljajući odluku.

Međutim, glavne zdravstvene organizacije pozvale su na oprez. Znanstvena i medicinska zajednica prilično su oprezne oko toga, rekla je profesorica Kristen Morely, stručnjakinja za medicinu ovisnosti.

Pozitivni slučajevi

Marjane Beaugeois, koja je patila od teške depresije, podijelila je svoje iskustvo s terapijom psilocibinom u Amsterdamu. U početku je oklijevala zbog svoje povijesti kao savjetnice za ovisnosti, ali 2018. godine odlučila je pokušati. Nakon terapijskih seansi osjećala se izliječenom, a njezini su prijatelji primijetili promjenu. Vidjeli su moje oči kako ponovno sjaje, rekla je Beaugeois.

Glen Boyes, vojni veteran, okrenuo se mikrodoziranju psihodelika za liječenje depresije i PTSP-a. Njegov terapeut je u početku bio skeptičan, ali nakon deset tjedana mikrodoziranja i terapije, skeniranje njegovog mozga pokazalo je poboljšanje i vratila mu se bistrina misli.
Koje zemlje su još razmatrale terapije psihodelicima?

Odluka Australije da psihodelike klasificira kao lijekove na nacionalnoj razini čini je prvom zemljom koja je to učinila. Druge zemlje, poput Švicarske, Kanade i Izraela, istražile su suosjećajno korištenje psihodelika, ali ne na nacionalnoj razini kao Australija.
Cijena? Prava "sitnica"

Iako će početni pristup ovim lijekovima biti ograničen i skup, s procjenama u rasponu od 10.000 do 30.000 australskih dolara po tretmanu, postoji nada da će ova terapija pružiti olakšanje onima koji nisu uspjeli s konvencionalnim tretmanima.
"To nije čarobni lijek"


Photo: iStock-cienpies

Australsko medicinsko udruženje (AMA) i Kraljevski australski i novozelandski koledž psihijatara (RANZCP) izrazili su zabrinutost zbog ograničene koristi, nepoznatih rizika i dugoročnih nuspojava psihodelične terapije. Oni pozivaju na veće studije i više istraživanja u ovom području.

To nije čudotvorni lijek", upozorio je profesor Richard Harvey, predsjedavajući RANZCP-ove Upravljačke grupe za psihodelično potpomognutu terapiju, naglašavajući potrebu za opreznim i informiranim pristupom.

Dok Australija napreduje s kliničkom upotrebom psihodelika, ostaje za vidjeti kako će se upravljati uvođenjem recepata i po kojoj cijeni. Unatoč izraženoj zabrinutosti, odobrenje psihodelika kao lijekova označava značajan korak u području terapije i nudi nove mogućnosti za stanja mentalnog zdravlja otporna na liječenje.

Izvor: Zimo

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk