Skip to main content
  • 28.06.2011.

Crocktail: prvi hrvatski koktel

Marin Nekić, pokretač Nekić Barology Cocktail Studia i škole za barmene, kreirao je prvi koktel sastavljen isključivo od hrvatskih sastojaka te ga nazvao Crocktail.

Piše: 


Sastojci ovog osvježavajućeg napitka su zadarski Maraschino, sok od višnje, svježi  limunov sok, arančini te puno leda. Uglavnom sastojci koji se mogu naći na svakom koraku i koji se mogu pripremiti u svakoj prilici.

Marin Nekić, najnagrađivaniji hrvatski barmen i mixolog, je na ovu ideju došao putujući svijetom i proučavajući kako su nastali mojito, cuba libre, caipirinha i drugi svjetski poznati kokteli.

Shvativši da je svaki od njih nastao kombinacijom namirnica i napitaka određene zemlje, rodila se ideja da napravi nešto po čemu će i Hrvatska biti prepoznatljiva. Ideja kao takva razvijala se nekoliko godina a njen prvenstveni cilj bio je uključivanje autohtonih hrvatskih resursa. Suočen sa velikom potrošnjom i uvozom raznih alkoholnih pića shvatio je kolike su mogućnosti tog koktela i kolika potencijalna snaga čuči u njemu.

Nakon godina i godina rada neki elementi su se jednostavno stopili u slagalicu nazvanu CROCKTAIL.

Kako je Marin Nekic odrastao u Dalmaciji (Seline, Mala Paklenica) najveća vodilja u projektu su bile navike njegove bake i djeda koji su živjeli tipičnim dalmatinskim životom. Jednostavno je pretočio i spojio najbolje što Dalmacija može ponuditi a i sama je zaboravila da postoji. Vođen sjećanjem ponude stola svoje bake krenuo je u istraživanje povijesti pića s najdužom tradicijom u Hrvatskoj. Došao je do zaključka da je to Maraschino te ga je odlučio upotrijebiti za osnovu prvog hrvatskog koktela. Dodao mu je još sok zadarske višnje i sok limuna te ukrasio arančinima, tradicionalnim dalmatinskim slatkišem pripremljenim od sušenih kora naranče.
 
Crocktail predstavlja osnovu prvog hrvatskog koktela koji će Marin varirat dodajući mu i druge sezonske namirnice poput soka šipka, mandarina, smokava pa čak i slavonske dunje. Točan recept za pripremu Crocktaila objavljen je na www.crocktail.hr.

sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk