Skip to main content
  • Caipirinha
  • 4.07.2006.

Recept: Caipirinha

Limetu prvo oprati vrelom vodom i izgnječiti je. Na taj način se iscjedi više soka. Krajeve limete treba odsjeći da piće ne bi bilo suviše gorko! Limetu treba sjeći u tanke koture ali ne treba ih potpuno odvojiti. Na taj način ćete lakše iscjediti limetu.

Piše: 

Naslovna foto

Caipirinha

Sada pripremljenu limetu možete staviti u jednu stabilnu čašu za caipirinhu ili u viski čašu i dodati 2-3 barske kašičice šećera. Slijedeći korak je da uzmete muddler u ruke (drvena ili plastična alatka kojom se gnječi voće ili mrve kocke leda) i da gnječite limetu dok ne iscjedite njen sok i dok se ne otopi šećer. Na kraju sipate cachacu, napunite čašu mrvljenim ledom i promiješate. Piće treba servirati sa kratkom slamčicom.

Dodatne informacije:
Veoma bitno je da se koriste svježe, zrele limete. Da li je limeta zrela prepoznaje se po tome što njena kora ima ravnomjeran sjaj. Po ovom receptu se navodno priprema Caipirinha u Brazilu. Limeta se dakle ne sječe u četvrtine kako to mnogi rade, već se sječe u koture ali tako da ostanu spojeni. Na ovaj način mnogo je lakše muddler-om iscjediti sok. Kad je u pitanju šećer koji treba koristiti postoje neslaganja. Neki tvrde da treba koristiti bijeli šećer koji se proizvodi od šećerne trske dok drugi inzistiraju na tome da se koristi žuti, nerafinirani šećer. Često žuti šećer nastaje tako što se nakon proizvodnje naknadno oboji melasom. Prirodni žuti šećer nastaje u proizvodnji, jer se centrifugiranjem melasa ne odvaja potpuno od šećera. Bijeli šećer od šećerne trske je dakle šećer od šećerne trske sa malom količinom melase. Razlika u ukusu zaista postoji i mnogi tvrde da je bolje koristiti bijeli šećer.
Ipak je upotreba žutog šećera dio rituala i onaj tko to ne poštuje može se suočiti sa situacijom da bude kritiziran. Popularnost Caipirinhe ima upravo veze i sa žutim šećerom. Veoma je bitno koristiti kvalitetnu cachacu. (Ypioca) Ovo je možda najbolji izbor, pored Cachaca 51. U svakom slučaju ne treba koristiti Pitu koja je najzastupljenija na europskom tržištu što ne znači da je i najbolja. I limete se mogu nabaviti u velikim.

Varijante:
Inače Caipirinha spada u grupu pića koja se naziva batida. Pića koja spadaju u ovu grupu sastoje se od cachace, šećera, leda i voća. Umesto Caipirinha moglo bi se reći i Batida de Limao. Ako umjesto cachace koristite vodku piće dobija naziv Caipirinha. Inače u Brazilu je cachaca toliko jeftina da mnogi radije piju varijantu sa vodkom. Nije slučajnost što Caipirinha u prijevodu znači «piće seljaka». Postoji i varijanta sa belim rumom – Caipirissima.

Sastojci:
5 cl cachaça/vodka/beli rum
2-3 barske kašike šećera
1 Limeta

Izvor: https://www.cocktails.rs

wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2