Skip to main content
  • Slunj
  • 17.04.2011.

Dođite sebi – posjetite Slunj i Rastoke

Sigurno ste više puta tijekom putovanja iz Zagreba u južnije krajeve ili obratno vozeći se starom cestom umjesto autoputem, uočili prekrasno mjesto satkano od slapova rijeke Slunjčice i Korane, mlinova, drvenih kućica, brzaca, šetnice i pomislili da tu treba zastati, da se takvom mjestu treba diviti, posvetiti mu više vremena i uživati.

Naslovna foto

Slunj

Govorim o etno selu Rastoke kod Slunja koje su zapravo prvi uvod u Plitvička jezera. Rijetko gdje se priroda s vodom tako lijepo poigrala, a čovjek svojim prilagođavanjem s okolnim vapnenačkim stjenama, starim gradinama i gradićem Slunjem skladno uklopio u jedinstvenu cjelinu. Bilo da se vraćate s nekog partija u Dalmaciji ili ste bili na koncertu Zagrebu odvojite par sati, zastanite, ne žurite, u ovakvoj oazi možete se duhom i tijelom u potpunosti regenerirati napajajući se ljepotom zelenih šuma i biserno čistih voda, idealan način za pronalaženje onog prirodnog u sebi. Začudili bi se koliko ovaj mali grad raznolikih aktivnosti nudi, destinacija za ribolovce, speleologe, sportaše, rekreativce i ljubitelje prirode. U najmanju ruku nakon što zastanete poželjet ćete doći bar na vikend. Ljeti je rijeka Korana raj za kupače, jer temperatura vode doseže nevjerojatnih 28 C. Osim plivanja, i veslanja u mirnim tokovima, Korana je u nekim dijelovima divlje brza, a time pogodna za vožnju kajaka i kanua što pruža vrhunski doživljaj avanturizma.

Rastoke

Na drugu stranu ljubitelji biciklizma mogu se provesti stazama koje vode kroz okolna sela, a cijela okolica pogodna je za razne vrste aktivnog odmora koje se u Slunju nude. Naši domaćini imali su cijelu ponudu od military drilla (G.I.JANE ), paintballa i vožnje ATV – vozilima (quadom) do nešto sporije razonode poput nordijskog hodanja i biciklizma. Mi smo naravno odabrali vožnju quadovima i osjećaj je neopisivo dobar. Bila bi sretna i da smo samo s piknik dekom zasjeli na nekom od tih prekrasnih proplanaka, ali ova adrenalinska vožnja po proplancima kroz šumu do izvora rijeke Slunjčice opčinila je moja osjetila i napunila me neopisivom količinom energije i sreće.

Dolaze praznici, neki od vas imaju i kraći godišnji odmor, neki od Vas putuju obiteljima, nekima je jednostavno dosta svakodnevice, u svakom slučaju ne oklijevajte Rastoke i Slunj su još jedan raj naše prekrasne zemlje u kojem ćete se riješiti stresa i dobiti osjećaj slobode.

Ako ste od onih koji kroz glabena iskustva upoznaju nove krajeve i gradove onda je za Vas Rastraft – festival ekstremnih sportova, dobre glazbe i prekrasne prirode koji se ove godine održava od 13.-15. svibnja pod motom „Sportom i glazbom protiv krize i depresije“. Idete li na par sati, dan ili vikend Slunj je moja najveća preporuka za Vaš novi izlet.

brejcha 2
sonus 1
Vezani članci
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
sonus 1
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju