Skip to main content
  • 6.11.2022.

Dok se u Hrvatskoj raspravlja o “Lex cannabisu”, Australci dekriminaliziraju dio droga

U hrvatskom Saboru održana je rasprava o “Lex Cannabis” gdje pomaka po pitanju uvođenja tog zakona i dalje nema

Piše: 

Teritorij australskog glavnog grada Canberre postaje prva jurisdikcija koja će dekriminalizirati korištenje kokaina, MDMA, heroina, kristalnog metha i amfetamina u osobne svrhe.

Počevši u listopadu 2023., stanovnici glavnog grada uhvaćeni s malim količinama droga umjesto odlaska u stanicu te na daljnja sudska i zakonska postupanja, ubuduće će dobivati opomene, manje novčane kazne, koje će se tretirati u rangu prometnih kazni, i preporuke za odlaske u ovisničke centre.

Ministrica zdravstva teritorija australskog glavnog grada, Rachel Stephen-Smith ističe kako su ove mjere osmišljenje u cilju smanjivanja štete i količine korištenja droge umjesto kažnjavanja. “Teritorij australskog glavnog grada uvijek vodi državu u progresivnim idejama i načinima rješavanja problematike droga. Kao i dosad stavljamo naglasak na skidanje stigme, poticanje rehabilitacije među najosjetljivijim dijelom stanovništva.” naglašava ministrica te dodaje kako je novi reforma utemeljena mišljenjima stručnjaka.

Prema istraživanju iz 2021., devet od deset stanovnika Canberre podržava dekriminalizaciju droga.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2